Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam bardzo proste do przygotowania ciasteczka.
Cookie bars to wypiek typowo amerykański. To ciasteczka pieczone w formie ciasta, które po całkowitym wystudzeniu jest krojone na mniejsze kawałeczki. Jest to o wiele prostszy sposób na uzyskanie smacznych ciasteczek bez konieczności ich formowania czy chłodzenia ciasta w lodówce. Do przygotowania ciasteczkowych kwadracików nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. A dobór składników to już istna rozpusta: masło orzechowe, nutella, mleko skondensowane....niebo w gębie 🙂 Mój mąż był nimi zachwycony i zjadł chyba więcej niż ja. Gorąco polecam, na pewno nie zawiedziecie się na ich smaku.
SKŁADNIKI:
- MOKRE:
- ½ szklanki rozpuszczonego masła (około 110g),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
- ½ szklanki cukru,
- SUCHE:
- 1 i ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- DODATKOWO:
- 120g nutelli,
- 80g masła orzechowego,
- ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego,
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki.
W drugiej misce rozkłócamy jajko. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło oraz cukier i aromat waniliowy. Mieszamy krótko. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Mieszamy tylko do połączenia tzn. nie powinno być już widać śladów mąki w cieście.
Odkładamy pól szklanki ciasta. Resztą ciasta wylepiamy spód foremki 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na cieście robimy kleksy z nutelli i masła orzechowego małą łyżeczką. Całość polewamy równomiernie mlekiem skondensowanym. Na wierzch wykładamy po kawałeczku ciasta, które zostawiliśmy na wierzch (1/2 szklanki).
Ciasto pieczemy 30 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej jak ciasto odpocznie przez noc.
Ciasto przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego 🙂
Czy można masło orzechowe zastąpić większą ilością nutelli?
Tak. Myślę, że około pół szklanki nutelli wystarczy na całe ciasto.
Ciasteczka są rewelacyjne, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu ?
Martyna jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały ?
Dzisiaj upiekłam. Zamiast masła orzechowego zrobiłam kleksy z puszkowej masy kajmakowej, pominęłam też mleko skondensowane, bo nie miałam. Ciasteczka wyszły obłędne w smaku. Dziękuję za super przepis.
Wyglądają pięknie ? Cieszę się, że smakowały ?
Czy można pominąć mleko skondensowane i czy zmieni to czas pieczenia? ?
Nidka myślę, że można. Czas pozostawiłabym ten sam 🙂