Kontynuujemy jesienne smaki w ramach "Weekendowej Cukierenki". Dwa tygodnie temu podzieliłam się z Wami przepisem na szarlotkę w zdrowszej wersji. A dziś prezentuję tradycyjne ciasto ucierane. Nie jest na pewno fit 🙂 Ale jest przepyszne, maślane, mięciutkie. Przepis jest na dużą blachę, a więc ciastem możecie obdarować całą rodzinę. Robi się je szybko, bardzo ładnie się piecze. Polecam na jesienny podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 330g masła,
- 1 i 1/3 szklanki cukru (260g),
- 4 jajka,
- 2 i 2/3 szklanki mąki (385g),
- 2 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/3 opakowania budyniu śmietankowego (55g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 600g śliwek węgierek (waga już bez pestek)

Składniki na kruszonkę
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki kroimy wzdłuż na pół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Przygotowanie ciasta ucieranego
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki (rozcięciem do góry). Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Przygotowanie kruszonki
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
czy do tego ciasta można użyć borówek zamiast śliwek ?
Pewnie! Robię je przez okrągły rok, z różnymi owocami 😍
dziękuję za odpowiedz , pozdrawiam
Wyborne ! 😋
Dzięki ❤️