Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dziś słów kilka o pysznym cieście kokosowym z mandarynkami...Posiadam dwie książki siostry Anastazji i w długie jesienne wieczory siadam z kubkiem herbaty przeglądając kartka po kartce zdjęcia ciast i przepisy. Zaznaczam i zaznaczam i planuje kolejne wypieki. Ostatnio moją uwagę zwróciło ciasto z mandarynkami z puszki, które miało nazwę: "Mandarynka z bitą śmietaną".
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta siostry Anastazji.
Ponieważ miałam wszystkie składniki to następnego dnia upiekłam ciasto. Ciasto robi się bardzo szybko. Zrobiłam je z połowy porcji w tortownicy. Można podwoić składniki i upiec je wówczas w dużej blaszce (25x35cm).
Zachowałam oryginalną recepturę jeśli chodzi o ciasto i posypkę kokosową. Natomiast zmieniłam krem śmietankowy. W książce zaproponowane jest ubicie śmietany i połączenie jej z rozpuszczoną żelatyną. Ja natomiast przygotowałam gęsty i stabilny krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone. Wyłożyłam go przy pomocy szprycy, aby ciasto dodatkowo zyskało walorów wizualnych. Zgodzicie się, że wygląda znakomicie? 🙂
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta kokosowe.
Ciasto jest naprawdę pyszne. Z miłą chęcią przygotuje je ponownie. "Biszkopt" przygotowany z sokiem z puszki mandarynek jest wilgotny. Mandarynki dodają soczystości. Kokos daje tego fajnego smaczku i słodkości. Natomiast "czapa" z kremu śmietankowego dopełnia całości. Fajny efekt wizualny i smakowy uzyskujemy przez dodanie do części kremu musu malinowego. Ciasto ma wszystkie składniki, które lubimy w ciastach tzn. biszkopt, krem i owocki. A przy tym pięknie się prezentuje.
Ciasto ma tylko jedną wadę. Jest nią posypka kokosowa, która jest dość sypka. Trzeba uważać, aby jej nie strącić i nie obsypać. Przy wykładaniu kremu też trzeba być dość ostrożnym. Szprycą czy rękawem cukierniczym pójdzie łatwo. Myślę, że kremu nie uda się tak prosto wyłożyć łyżką. Ale jak widzicie po zdjęciach - ciasto mimo to kroi się bardzo dobrze.
Więcej przepisów na ciasta z mandarynkami
Wilgotny biszkopt z soczystymi mandarynkami i chrupiącą posypką kokosową zwieńczony kremem śmietankowym. To ciasto ma wszystkie składniki jakie lubimy w ciastach. Jest pyszne!
Ciasto z mandarynkami, kokosem i bitą śmietaną
Składniki:
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki soku z mandarynek z puszki,
- 2 małe puszki mandarynek,
- 2 duże jajka,
- POSYPKA KOKOSOWA:
- 1 szklanka wiórek kokosowych (90g),
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g),
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 150g serka mascarpone,
- 1 łyżka gęstego musu malinowego (lub dżemu, konfitury)
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
POSYPKA KOKOSOWA: W misce mieszamy ze sobą wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy. Odstawiamy na bok.
CIASTO: Najlepiej jeśli wszystkie składniki na ciasto będą w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia (dno), a boki smarujemy cienką warstwą masła. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Mandarynki odsączamy z zalewy na sitku. Zachowujemy pół szklanki zalewy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek.
* Użyłam mandarynek w puszce firmy Rolnik. 1 puszka mandarynek, którą użyłam, po odsączeniu miała 175g owoców. Mandarynek w puszce szukajcie w większych supermarketach. Można je zastąpić taką samą ilością brzoskwiń z puszki.
Do miski wkładamy cukier puder i żółtka. Dodajemy olej. Ucieramy je razem mikserem na dużych obrotach przez około 3-5 minut. Następnie dodajemy sok z mandarynek i mieszamy na małych obrotach do połączenia.
Na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy na małych obrotach do otrzymania gładkiego ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem w misie. Ciasto przelewamy do tortownicy.
Na cieście układamy równomiernie odsączone mandarynki z puszki. Następnie wierzch ciasta posypujemy równomiernie posypką kokosową. Posypkę delikatnie dociskamy do ciasta. Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.
Po około 15 minutach, gdy zauważycie, że wiórki kokosowe się rumienią to ciasto przykrywamy folią aluminiową.
*Moje ciasto piekło się dużo dłużej, około 1,5h. Wszystko zależy od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem wkładając go w środek ciasta. Jeżeli patyczek jest suchy, nie jest oblepiony ciastem to wypiek jest gotowy.
Upieczone ciasto całkowicie studzimy. Delikatnie nożem odkrawamy ciasto od brzegów tortownicy. Następnie ciasto dekorujemy kremem. Musimy robić to ostrożnie, bo warstwa kokosowa jest dość delikatna.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Większość kremu przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy ozdobne róże na wierzch ciasta. Do reszty kremu dodajemy 1 łyżkę gęstego musu malinowego i mieszamy do połączenia. Krem malinowy również wykładamy szprycą na górę ciasta.
Ciasto przykrywamy i chowamy do lodówki. Smacznego!
Jeśli przygotujesz ciasto z mandarynkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Przepyszne!!! Jedno z moich ulubionych ciast z kokosem
Miło mi 🙂