Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na przepyszne maślane ciasto ucierane z jagodami. jak to bywa z ciastami ucieranymi - są bardzo szybkie do przygotowania. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Trzeba je wyjąć z lodówki jakieś 2 godziny wcześniej, aby się ociepliły. Najpierw ucieramy ze sobą cukier i masło - do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy razem dosłownie chwilkę. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy już krotko. Do ciasta możemy wykorzystać owoce mrożone. Nie rozmrażamy ich wcześniej.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
CIASTO:
-
330g masła,
-
1 i 1/3 szklanki cukru,
-
2 i 2/3 szklanki mąki,
-
2 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g),
-
Szczypta soli,
-
4 jajka,
-
KRUSZONKA:
-
¾ szklanki mąki,
-
7 i ½ łyżki cukru,
-
90g masła,
-
1 i ½ opakowania cukru waniliowego,
-
DODATKOWO:
-
250g jagód
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA: W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy przez 5-7 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wówczas dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund na każde jajko. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 23x28cm i wyrównujemy.
Na cieście równomiernie wykładamy jagody.. Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć jagód mrożonych. Nie rozmrażamy ich przed pieczeniem.