Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem

To już ostatni moment na wypieki z czerwoną porzeczką w tym roku. Śpieszę więc do Was z przepisem w "Weekendowej Cukierence" na znakomite ciasto z porzeczkami i marcepanem. Jest to ciasto ucierane, ale oprócz mąki pszennej znajdziemy w nim także mąkę kukurydzianą oraz mąkę migdałową. Ciasto to zawiera większą ilość masła w stosunku do tradycyjnych ciast ucieranych i chyba dlatego jest takie pyszne 🙂 Jest bezproblemowe w przygotowaniu, pięknie wyrasta. Należy je tylko przykryć folią, gdyby zaczęło się spiekać.

Ciasto możemy podać wystudzone lub jeszcze lekko ciepło np. z gałką lodów. To na pewno będzie wasz letni comfort food. Polecam!

Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem

Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g masła,
  • 250g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200g mąki pszennej,
  • 50g mąki migdałowej,
  • 50g mąki kukurydzianej (polenty),
  • 15g proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • 400g czerwonej porzeczki,
  • 100g masy marcepanowej,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.

Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę czerwonej porzeczki. Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostałą porzeczkę.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego!

Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem

Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź