To ciasto inspirowane pysznym angielskim deserem TRIFLE – na który składają się: budyń, galaretka i bita śmietana. Ciasto można podać jako tort. Jest pracochłonne, ale smakuje fenomenalnie. Można użyć poza sezonem na truskawki np. malin.
SKŁADNIKI :
- BISZKOPT:
- 6 jajek,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju,
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 6 żółtek,
- 1 cukier waniliowy,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200g miękkiego masła,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 800g śmietany kremówki,
- 4 łyżeczki żelatyny + gorąca woda do rozpuszczenia,
- 4 łyżki cukru pudru,
- TRUSKAWKI:
- 500g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2,5 szklanki gorącej wody,
- PONCZ:
- ½ szklanki wody,
- 4,5 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (25×35) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 części.
PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się kożuch. Budyń całkowicie studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek.
KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy ją do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Masa śmietankowa zacznie szybko tężeć.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy.
Na kremie układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę śmietanową. Krem śmietankowy przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu. Ciasto odstawiamy do lodówki.
W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Truskawki kroimy w mniejsze cząstki. Truskawki rozkładamy równomiernie na wierzchu ciasta. Zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Aby biszkopt ładnie przekroił się na pół powinien być wcześniej upieczony. Ja zazwyczaj biszkopt piekę poprzedniego dnia.