Ciasto truskawkowe trifle

To ciasto inspirowane pysznym angielskim deserem TRIFLE – na który składają się: budyń, galaretka i bita śmietana. Ciasto można podać jako tort. Jest pracochłonne, ale smakuje fenomenalnie. Można użyć poza sezonem na truskawki np. malin.

Ciasto truskawkowe trifle

Ciasto truskawkowe trifle

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek oleju,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g miękkiego masła,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 800g śmietany kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny + gorąca woda do rozpuszczenia,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • TRUSKAWKI:
  • 500g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2,5 szklanki gorącej wody,
  • PONCZ:
  • ½ szklanki wody,
  • 4,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (25×35) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 części.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się kożuch. Budyń całkowicie studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek.

KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy ją do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Masa śmietankowa zacznie szybko tężeć.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy.

Na kremie układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę śmietanową. Krem śmietankowy przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu. Ciasto odstawiamy do lodówki.

W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Truskawki kroimy w mniejsze cząstki. Truskawki rozkładamy równomiernie na wierzchu ciasta. Zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Aby biszkopt ładnie przekroił się na pół powinien być wcześniej upieczony. Ja zazwyczaj biszkopt piekę poprzedniego dnia.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź