Przedstawiam Wam kolejne pyszne jesienne ciasto w ramach "Weekendowej Cukierenki". Jest to ciasto ucierane, ale serowe. Do utartego masła z cukrem dodajemy ser z wiaderka. Ciasto jest puszyste, a przy tym wilgotne. Super sprawdzą się tutaj inne jesienne owoce, np. jabłka. Przy tego typu ciastach należy pamiętać, żeby koniecznie użyć składników o temperaturze pokojowej, nie miksować zbyt długo, nie dawać za dużo owoców...bo łatwo o zakalca. Więcej moich porad jak uniknąć zakalca przeczytasz TUTAJ.

Ciasto serowe ze śliwkami
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. ser z wiaderka, jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Dokładnie wysusz owoce przed ułożeniem ich na cieście.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.

Ciasto serowe ze śliwkami
Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami
- Puszyste ciasto z kruszonką
- Ciasto kokosowe
- Ciasto z pomarańczowym kremem budyniowym
- Ciasto drożdżowe na maślance

Ciasto serowe ze śliwkami
Jest wilgotne i puszyste.
Ciasto serowe ze śliwkami
Składniki:
- 160g masła,
- 180g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 250g sera z wiaderka,
- 4 jajka,
- 320g mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- około 800g śliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, góra-dół.
Szklanka o pojemności 250ml.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy ser z wiaderka w trzech turach i miksujemy na małych obrotach. Kolejno dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy połówki śliwek rozcięciem ku górze. Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto możemy polać lukrem przygotowanym z 2 łyżek mleka i 10 łyżek cukru pudru. Możemy je także oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto serowe ze śliwkami