Któż z nas nie lubi gofrów? 🙂 Moja cała rodzinka je uwielbia, a zwłaszcza dzieci. Same, oprószone cukrem pudrem albo z bitą śmietaną i owocami - lubimy każdą wersję. Tym razem gofry wykorzystałam jako spód i wierzch ciasta i powiem Wam, że sprawdziły się wspaniale. A ciasto podbiło serca moich dzieci. Ciasto jest lekkie i piankowe, w miarę szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Bardzo ładnie się kroi i dobrze przechowuje.
Domowe gofry przykryte delikatną pianką powstałą ze śmietany kremówki i sera z wiaderka z soczystymi mandarynkami tworzą pyszną całość, której nikt się oprze. Odrobina cukru pudru na wierzch i można zajadać.
Więcej przepisów na ciasta z kremem
Ciasto jest lekkie i piankowe, w miarę szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Bardzo ładnie się kroi i dobrze przechowuje.
Ciasto na gofrach z kremem serowym i mandarynkami
Składniki:
- 10 gofrów,
- KREM SEROWY Z MANDARYNKAMI:
- 1 puszka mandarynek,
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 500g sera z wiaderka,
- 1 galaretka przezroczysta,
- 1 szklanka wody (250ml),
- 6 łyżek cukru pudru (60g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Gofry przygotowałam według TEGO przepisu. Można użyć także gotowych gofrów ze sklepu czy przygotować gofry ze swojego ulubionego przepisu.
KREM SEROWY Z MANDARYNKAMI: Mandarynki odsączamy na sicie.
* 1 puszka mandarynek, którą użyłam, po odsączeniu miała 175g owoców. Mandarynek w puszce szukajcie w większych supermarketach.
** Można zamiast mandarynek użyć brzoskwiń z puszki. A latem dodać świeże owoce np. truskawki, jagody, maliny, borówki. Myślę, że fajnie to ciasto będzie się też prezentowało jeśli do środka damy pokrojone galaretki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
* Użyłam jasnej galaretki, bo chciałam uzyskać jasny kolor kremu. Spokojnie można użyć dowolnego smaku galaretki np. brzoskwiniowej czy truskawkowej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do drugiej miski wkładamy ser z wiaderka. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Zbieramy szpatułką masę ze ścianek i dokładnie mieszamy, aby krem był jednorodny. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mandarynki i delikatnie mieszamy. Po dodaniu galaretki masa zacznie szybko tężeć więc trzeba z nią pracować sprawnie i szybko.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica i sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x30cm układamy 5 gofrów docinając je ewentualnie odrobinę. Gofry układamy tak, aby nie było między nimi szczelin. Na gofry wylewamy krem serowy, wyrównujemy. Od razu na kremie układamy pozostałe gofry tylko delikatnie je dociskając do kremu. Ciasto przykrywamy folią, aby górna warstwa gofrów nie wyschła w lodówce i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Pani Kasiu, ciasto obłędne, zrobine z podwójnej porcji bo impreza tego wymagała. Dzieciaki zjadły wszystko a i dorośli też się zachwycali. Tylko zamiast mandarynki dałam brzoskwinie. Na upalne dni do kawki idealne. Polecam bardzo. U mnie napewno będzie jeszcze nie raz. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że smakowało 😉 Polecam się ♥️
Mozna dodać mrożone jagody czy najpierw je rozmrozić?
Nie polecam. Lepiej świeże jagody albo zamiennie można dać borówki. Mrożone jagody nie sprawdzą się w tym cieście 🙁