Ciepło, gorąco, upalnie! Tak jest aktualnie chyba w każdym zakątku naszego kraju. Nawet największe łasuchy rezygnują wtedy z ciężkich kremowych ciast i szukają dla siebie chłodnej słodkiej alternatywy. Strefa Sweet Fit w ten piękny letni dzień serwuje Wam fit ciasto na zimno - kokosowy sernik, który przez moich domowników jest nazywany „dietetycznymi lodami”. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Ciasto wykonuję na bazie kokosa (jest go bardzo dużo i w każdej postaci) oraz orzechów nerkowca. Ciekawym urozmaiceniem jest jednak polewa, którą robię z jeszcze mało popularnego u nas owocu jakim jest marakuja. Marakuja, czyli passiflora bądź męczennica jadalna to niezwykle smaczny, słodki i cenny owoc tropikalny. Charakteryzują go nie tylko stricte właściwości prozdrowotne, ale jest on także ważnym składnikiem diety pomagającym dbać o urodę i dobre samopoczucie. Owoce marakui dodają energii, wspomagają wzrok, stan skóry, usuwają cellulit wodny – czyli nadmiar wody z organizmu. Jeśli chodzi o aspekty dietetyczne to przede wszystkim są źródłem błonnika, usprawniają pracę jelit, redukują także zaparcia. Ciekawostką jest fakt, że jeden ze składników passiflory może łagodzić objawy alergii blokując działanie histaminy.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 150g nerkowców,
- 80 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- NADZIENIE:
- 150g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 3 godziny),
- 250ml mleczka kokosowego,
- 125ml rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 90g miodu,
- 60g wiórek kokosowych,
- POLEWA Z MARAKUI:
- 1 łyżka miodu,
- 4-5 owoców marakui
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Rozpoczynamy od przygotowania orzechowego spodu. W kielichu blendera umieszczam nerkowce, wiórki kokosowe, olej kokosowy i miód. Miksuje wszytsko aż do uzyskania gładkiej masy. Przenoszę uzyskaną bazę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24,5 x 24,5 cm i umieszczam w lodówce na minimum 20 minut.
NADZIENIE: Przystępujemy do wykonania kremowej masy. Nerkowce namaczam wcześniej, następnie odsączam. Nerkowce, mleko kokosowe, olej kokosowy, miód oraz wiórki kokosowe umieszczam w kielichu blendera i miksuje przez 3-4 minuty do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową „miksturę” przelewam na schłodzony spód i umieszczam w zamrażalniku na minimum 40 minut.
POLEWA Z MARAKUI: Ostatnim etapem jest wykonanie polewy owocowej. Miąższ marakui oraz miód umieszczam w niewielkim garnuszku i gotuję przez 4-5 minut bądź do momentu uzyskania „lepkiej” masy. Pozostawiam do przestygnięcia. Gotowe i schłodzone ciasto polewam schłodzoną polewą i całość ponownie zamrażam. Kroję w kostki, by całość w każdym momencie była gotowa do podania.
Ciasto przechowuję w zamrażalniku.
Uwagi:
1) Ciasto może być przechowywane nawet 2 tygodnie w zamrażarce.
2) Jest to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej i unikających nabiału.
3) Nerkowce w spodzie można zastąpić dowolnymi orzechami.