Ciasto jasny poduszkowiec

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które zrobiło furorę na moim Instagramie. Ciasto jasny poduszkowiec zawdzięcza swoją nazwę poduszkom, które powstają z zatopienia masy serowej w lekkim cieście biszkoptowym. Film z przygotowania ciasta możecie obejrzeć TUTAJ.

Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec smakuje jak delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie. Najważniejsze w cieście jest użycie dobrej jakości twarogu. Może to być twaróg tłusty, który sam zmielimy. A może to być ser z wiaderka. Ja jestem wielką fanką gotowych serów z wiaderka i właśnie takiego użyłam. Zobaczcie dalej w przepisie jakie marki serów polecam do tego ciasta.

Ciasto piecze się szybko, ładnie rośnie. Przepis jest na dużą blaszkę - taką jak mamy w wyposażeniu naszego piekarnika. Gdybyście takiej nie mieli to użyjcie największej blaszki jaką macie i odrobinę wydłużcie czas pieczenia.

Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

Składniki na ciasto jasny poduszkowiec

Aby przygotować ciasto jasne potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będzie 5 dużych jajek, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.
  • cukier - nadaje ciastu odpowiednią słodycz.
  • woda - nadaje ciastu wilgotności.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta. Potrzeba 15g czyli około 3 i 3/4 łyżeczki.
Składniki na ciasto jasne

Składniki na ciasto jasne

Aby przygotować masę serową potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.
  • zmielony twaróg - najczęściej używam gotowego sera z wiaderka. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica.
    * Jeśli używacie innego twarogu z wiaderka niż ja to proponuję do masy serowej dodać 1 budyń w proszku, bo wtedy masa serowa będzie za luźna.
  • cukier i cukier wanilinowy - aby uzyskać odpowiednią słodycz.
Składniki na masę serową

Składniki na masę serową

Jak przygotować ciasto jasny poduszkowiec?

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. CIASTO JASNE: Ubij żółtka z cukrem i wymieszaj z wodą i olejem. Ubij białka.
  3. Wymieszaj ciasto z suchymi składnikami, a następnie z pianą z białek. Przełóż ciasto do blaszki i wyrównaj wierzch.
  4. Na cieście wyciśnij kratkę z masy serowej. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
  5. MASA SEROWA: Wymieszaj ze sobą żółtka, cukier, cukier wanilinowy i zmielony twaróg. Następnie połącz z ubitymi białkami.
Przygotowanie ciasta jasnego

Przygotowanie ciasta jasnego

Przygotowanie ciasta jasnego

Przygotowanie ciasta jasnego

Masę serową przygotuj tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.

Przygotowanie masy serowej

Przygotowanie masy serowej

Ciasto przed pieczeniem

Ciasto przed pieczeniem

Ciasto oprósz cukrem pudrem

Ciasto oprósz cukrem pudrem

Więcej przepisów na wyśmienite serniki

Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

To serniczek zatopiony w lekkim cieście biszkoptowym. Smakuje i wygląda obłędnie. Idealny do kawki i herbaty.

Ciasto jasny poduszkowiec

Składniki:

  • CIASTO JASNE:
  • 5 dużych jajek,
  • 200g cukru (1 szklanka),
  • 125ml oleju (1/2 szklanki),
  • 125ml wody (1/2 szklanki),
  • 15g proszku d0 pieczenia (1/2 opakowania),
  • 320g mąki pszennej (około 2 szklanki z czubkiem),
  • MASA SEROWA:
  • 625g trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 70g cukru (1/3 szklanki),
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

CIASTO JASNE: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy żółtka oraz cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy wodę i olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie przy pomocy szpatułki z ciastem.

Ciasto przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Masę serową przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego tylką gwiazdką. Na cieście wyciskamy kratkę. Ciasto pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy zmielony twaróg, cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka. Miksujemy je razem przez kilkadziesiąt sekund do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą serową delikatnie szpatułką tuż przed wyłożeniem na ciasto. Bardzo istotne jest, aby masę serową wymieszać z białkami tuż przed wyłożeniem na ciasto - w przeciwnym wypadku podejdzie wodą.

Do masy serowej można dodać dodatkowo startą skórkę z cytryny.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto jasny poduszkowiec to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





44 komentarzy

  1. xsx

    Cudowny:) bardzo delikatny, taki jak lubię, do niedzielnej jesiennej kawki idealny 🥰 dzieci smakują z ciepłym kakao🥰

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz 🥰

      • Czy mogę zastąpić make pszenną na mąkę bezglutenowa?

        • cukiereczek

          Nie wiem, nie próbowałam.

        • A czy mozna upiec np.taki poduszkowiec z masa makowa,co pani na to? Tu w kanadzie nie mamy takich super serow,wiec mysle co by bylo gdyby kratke zrobil z maku.Pozdrawiam.

          • cukiereczek

            Myślę, że fajny pomysł z masą makową. Ale mam jest dość ciężki więc nie wiem czy “nie utonie” w cieście i czy uzyskamy ten efekt poduszek 🥲

        • Bardzo proste w przygotowaniu, Bardzo polecam ,pyszne 🫶🫶🫶 będę dalej próbować po przepisam Pani 💪👍👍👍👍👍

          • cukiereczek

            Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂 Polecam się z nowymi przepisami!

    • A ile trzeba dać tej wody ,oleju i cukru bo w przepisie nie jest podana jaka ilość tych składników ?!

      • cukiereczek

        Proszę zjechać na sam dół wpisu i tam jest dokładny przepis na całe ciasto 🙂

  2. Aga

    Serniczek przepyszny do tego wygląda super 😄 Dziękuję za ten cudny przepis 😘

    • cukiereczek

      Polecam się na przyszłość 😍

    • Pyszne to ciasto 🤩 I nie jest trudne do zrobienia. Moje dzisiejsze😋

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakuje 😃

  3. Ciasto bardzo smaczne i wilgotne. Polecam wypróbować bo naprawdę warto 😊🥰

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło ♥️ Dziękuję 🤗

  4. Ola

    Ciasto szybkie a przede wszystkim pyszne. Polecam😃

    • cukiereczek

      Piękne wyszło 😃

  5. Przepyszny poduszkowiec.Super przepis. DZIĘKUJĘ.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 😃

    • Pyszne ciasto 😋 bardzo dziękuję za przepis 💕💕💕

      • cukiereczek

        Polecam się ❤️

  6. Piękne i smaczne.

    • cukiereczek

      Pycha 😍

  7. Pyszne jest 🤩

    • cukiereczek

      Wyszło idealne! ♥️

  8. Przepyszne ciasto a do tego bardzo efektowne 😋😋

    • cukiereczek

      Dokładnie tak 😍

  9. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam😋. Lekkie i smaczne😋

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz 🥰

  10. Oczarowała mnie Pani tym przepisem. Robię go właśnie na święta. Trochę gruba kratkę z sera zrobiłam ale to nic. Wyszło pieknie. Na końcu pieczenia urósł mi guz w cieście ale po otworzeniu piekarnika opadł i sie wszystko wyrównało. Polecam przepis 😁

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że tak zasmakowało 😃

  11. Dzień dobry, czy spód najpierw podpiec czy masę serową wyłożyć na surowy spód? 🙂

    • cukiereczek

      Wykładamy od razu na surowe ciasto 😉

  12. Czy można użyć mniejszej blaszki lub tortownicy ?

    • cukiereczek

      Można, ale wówczas trzeba zmniejszyć ilość składników.

  13. Przepięknie wygląda muszę upiec.

    • cukiereczek

      Bardzo polecam 😍

  14. Mój poduszkowiec – podejście pierwsze. Wygląda super i jest pyszny 🙂 Polecam

    • cukiereczek

      Wow piękne wyszło ♥️

      • Czy można dodać do środka malin?

        • cukiereczek

          Myślę, że tak 😃

          • Wyszło przepyszne a z malinami jeszcze lepsze. Uwielbiam takie przepisy.

          • cukiereczek

            Bardzo miło mi to czytać 🙂

Zostaw odpowiedź