Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które zrobiło furorę na moim Instagramie. Ciasto jasny poduszkowiec zawdzięcza swoją nazwę poduszkom, które powstają z zatopienia masy serowej w lekkim cieście biszkoptowym. Film z przygotowania ciasta możecie obejrzeć TUTAJ.
Ciasto jasny poduszkowiec smakuje jak delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie. Najważniejsze w cieście jest użycie dobrej jakości twarogu. Może to być twaróg tłusty, który sam zmielimy. A może to być ser z wiaderka. Ja jestem wielką fanką gotowych serów z wiaderka i właśnie takiego użyłam. Zobaczcie dalej w przepisie jakie marki serów polecam do tego ciasta.
Ciasto piecze się szybko, ładnie rośnie. Przepis jest na dużą blaszkę - taką jak mamy w wyposażeniu naszego piekarnika. Gdybyście takiej nie mieli to użyjcie największej blaszki jaką macie i odrobinę wydłużcie czas pieczenia.
Składniki na ciasto jasny poduszkowiec
Aby przygotować ciasto jasne potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będzie 5 dużych jajek, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.
- cukier - nadaje ciastu odpowiednią słodycz.
- woda - nadaje ciastu wilgotności.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta. Potrzeba 15g czyli około 3 i 3/4 łyżeczki.
Aby przygotować masę serową potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.
- zmielony twaróg - najczęściej używam gotowego sera z wiaderka. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica.
* Jeśli używacie innego twarogu z wiaderka niż ja to proponuję do masy serowej dodać 1 budyń w proszku, bo wtedy masa serowa będzie za luźna. - cukier i cukier wanilinowy - aby uzyskać odpowiednią słodycz.
Jak przygotować ciasto jasny poduszkowiec?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- CIASTO JASNE: Ubij żółtka z cukrem i wymieszaj z wodą i olejem. Ubij białka.
- Wymieszaj ciasto z suchymi składnikami, a następnie z pianą z białek. Przełóż ciasto do blaszki i wyrównaj wierzch.
- Na cieście wyciśnij kratkę z masy serowej. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
- MASA SEROWA: Wymieszaj ze sobą żółtka, cukier, cukier wanilinowy i zmielony twaróg. Następnie połącz z ubitymi białkami.
Masę serową przygotuj tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.
Więcej przepisów na wyśmienite serniki
To serniczek zatopiony w lekkim cieście biszkoptowym. Smakuje i wygląda obłędnie. Idealny do kawki i herbaty.
Ciasto jasny poduszkowiec
Składniki:
- CIASTO JASNE:
- 5 dużych jajek,
- 200g cukru (1 szklanka),
- 125ml oleju (1/2 szklanki),
- 125ml wody (1/2 szklanki),
- 15g proszku d0 pieczenia (1/2 opakowania),
- 320g mąki pszennej (około 2 szklanki z czubkiem),
- MASA SEROWA:
- 625g trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 70g cukru (1/3 szklanki),
- 2 jajka
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.
CIASTO JASNE: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy żółtka oraz cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy wodę i olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie przy pomocy szpatułki z ciastem.
Ciasto przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Masę serową przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego tylką gwiazdką. Na cieście wyciskamy kratkę. Ciasto pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy zmielony twaróg, cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka. Miksujemy je razem przez kilkadziesiąt sekund do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą serową delikatnie szpatułką tuż przed wyłożeniem na ciasto. Bardzo istotne jest, aby masę serową wymieszać z białkami tuż przed wyłożeniem na ciasto - w przeciwnym wypadku podejdzie wodą.
Do masy serowej można dodać dodatkowo startą skórkę z cytryny.
Życzę smacznego!
Cudowny:) bardzo delikatny, taki jak lubię, do niedzielnej jesiennej kawki idealny 🥰 dzieci smakują z ciepłym kakao🥰
Dziękuję za miły komentarz 🥰
Czy mogę zastąpić make pszenną na mąkę bezglutenowa?
Nie wiem, nie próbowałam.
A czy mozna upiec np.taki poduszkowiec z masa makowa,co pani na to? Tu w kanadzie nie mamy takich super serow,wiec mysle co by bylo gdyby kratke zrobil z maku.Pozdrawiam.
Myślę, że fajny pomysł z masą makową. Ale mam jest dość ciężki więc nie wiem czy “nie utonie” w cieście i czy uzyskamy ten efekt poduszek 🥲
Bardzo proste w przygotowaniu, Bardzo polecam ,pyszne 🫶🫶🫶 będę dalej próbować po przepisam Pani 💪👍👍👍👍👍
Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂 Polecam się z nowymi przepisami!
A ile trzeba dać tej wody ,oleju i cukru bo w przepisie nie jest podana jaka ilość tych składników ?!
Proszę zjechać na sam dół wpisu i tam jest dokładny przepis na całe ciasto 🙂
Serniczek przepyszny do tego wygląda super 😄 Dziękuję za ten cudny przepis 😘
Polecam się na przyszłość 😍
Pyszne to ciasto 🤩 I nie jest trudne do zrobienia. Moje dzisiejsze😋
Cieszę się, że smakuje 😃
Ciasto bardzo smaczne i wilgotne. Polecam wypróbować bo naprawdę warto 😊🥰
Pięknie wyszło ♥️ Dziękuję 🤗
Ciasto szybkie a przede wszystkim pyszne. Polecam😃
Piękne wyszło 😃
Przepyszny poduszkowiec.Super przepis. DZIĘKUJĘ.
Cieszę się, że smakuje 😃
Pyszne ciasto 😋 bardzo dziękuję za przepis 💕💕💕
Polecam się ❤️
Piękne i smaczne.
Pycha 😍
Pyszne jest 🤩
Wyszło idealne! ♥️
Przepyszne ciasto a do tego bardzo efektowne 😋😋
Dokładnie tak 😍
Jedno z lepszych ciast jakie jadłam😋. Lekkie i smaczne😋
Dziękuję za miły komentarz 🥰
Oczarowała mnie Pani tym przepisem. Robię go właśnie na święta. Trochę gruba kratkę z sera zrobiłam ale to nic. Wyszło pieknie. Na końcu pieczenia urósł mi guz w cieście ale po otworzeniu piekarnika opadł i sie wszystko wyrównało. Polecam przepis 😁
Bardzo się cieszę, że tak zasmakowało 😃
Dzień dobry, czy spód najpierw podpiec czy masę serową wyłożyć na surowy spód? 🙂
Wykładamy od razu na surowe ciasto 😉
Czy można użyć mniejszej blaszki lub tortownicy ?
Można, ale wówczas trzeba zmniejszyć ilość składników.
Przepięknie wygląda muszę upiec.
Bardzo polecam 😍
Mój poduszkowiec – podejście pierwsze. Wygląda super i jest pyszny 🙂 Polecam
Wow piękne wyszło ♥️
Czy można dodać do środka malin?
Myślę, że tak 😃
Wyszło przepyszne a z malinami jeszcze lepsze. Uwielbiam takie przepisy.
Bardzo miło mi to czytać 🙂