Najmodniejsze ciasto w tym sezonie także na GotujZCukiereczkiem! To ciasto na pewno zaskoczy gości smakiem i wyglądem. Jest przepyszne i bardzo widowiskowe. A przy tym dość proste do przygotowania. Smakuje jak sernik na zimno na biszkopcie. Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Nadaje tylko piękny kolor.
Ciasto składa się z 3 składowych:
- Biszkoptu szpinakowego - można je przygotować także na zwykłym biszkopcie lub w wersji bez pieczenia na podłużnych biszkoptach,
- kremu serowego - to pyszna masa serowa smakuje niczym sernik na zimno, jest delikatna, piankowa, kremowa. Można ją wzbogacić o dodatek owoców np. malin.
- brzoskwiń w galaretce - brzoskwinie możesz zastąpić morelami. A wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami (imitującymi szczypiorek) czy startą czekoladą (imitującą pieprz).
Pyszna propozycja na wielkanocny stół. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości.
Ciasto jajko sadzone na szpinaku
Składniki:
- BISZKOPT SZPINAKOWY:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 150ml oleju,
- 120g świeżego szpinaku,
- 260g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- KREM SEROWY:
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 500g sera z wiaderka,
- 1 galaretka przezroczysta,
- 1 szklanka wody (250ml),
- 6 łyżek cukru pudru (60g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- PONCZ:
- około 75ml soku z zalewy z brzoskwiń z puszki
- DODATKOWO:
- 2 puszki brzoskwiń,
- 2 galaretki przezroczyste + 800g wody
Przygotowanie:
BISZKOPT SZPINAKOWY: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Szpinak i olej umieszczamy w pojemniku i miksujemy na gładko blenderem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Po dodaniu łyżki cukru miksujemy około 2-3 minut i dodajemy wówczas kolejną. Gdy cukier się skończy to zbieramy pianę ze ścianek szpatułką i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po kolei żółtka i chwilkę jeszcze ubijamy. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta odkrawamy wierzchnią część.
KREM SEROWY: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do drugiej miski wkładamy ser z wiaderka. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Zbieramy szpatułką masę ze ścianek i dokładnie mieszamy, aby krem był jednorodny. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Po dodaniu galaretki masa zacznie szybko tężeć więc trzeba z nią pracować sprawnie i szybko.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica i sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x35cm układamy biszkopt szpinakowy i nasączamy go sokiem z brzoskwiń z puszki. Na biszkopt wylewamy krem serowy, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2h, aby krem zaczął tężeć.
2 galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Wówczas na kremie układamy 12 połówek brzoskwiń. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
* W jednej puszce brzoskwiń miałam tylko 8 połówek brzoskwiń. Stąd napisałam w przepisie, aby użyć 2 puszek.
Ależ apetycznie wygląda to ciasto – mniam 🙂
Dzięki ♥️
Super pomysł na święta, pyszne i łatwe do zrobienia 🐰🍳 na pewno zaskoczę rodzinkę tym ciastem
Piękne wyszło 🤓💜
Pyszny 😉 pierwsza próba udana, wszyscy zachwyceni. Dziś robię drugi raz, jednak zamiast brzoskwiń dam morele, bo potrzebuje mniejsze kawałki. Te z brzoskwiń to olbrzymy 🤭
No super wyszło 😍 Tak, morelki będą dużo lepsze 😉
Wygląda obłędnie! Zabieram się za pieczenie 🙂 zamiast brzoskwiń użyję moreli 🙂
Dobry pomysł 😍 Pochwal się jak wyjdzie 😍
Ciasto mega pychota i łatwe w wykonaniu. Na talerzu prezentuje się zjawiskowo. Robiłam z mrożonego szpinaku więc kolor nie wyszedł tak mega intensywny. Użyłam 450 g mrożonego co po odciśnięciu wody dało ok 120 g szpinaku. Polecam wszystkim.
Bardzo dziękuję ♥️ Pycha!
Wspaniałe ciasto. Rodzinka się zajadała
Cieszę się bardzo 😍
Ciasto przepyszne!❤️
Wygląda wyjątkowo jest łatwe w przygotowaniu w dodatku idealne na Wielkanoc😊
Zdecydowanie polecam przepis skorzystam z jego na pewno jeszcze nie jeden raz🥰
Dziękuję ślicznie 😍
Przepis bardzo łatwy , i mega smaczne ciasto polecam
Bardzo dziękuję ♥️
Piękne i pyszne
Super wyszło 😍