Święta coraz bliżej więc przyda się Wam przepis na mięciutką i puszystą babkę, którą przygotujecie w kilka minut. A przy tym świetnie zachowuje świeżość. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na babkę z białą czekoladą.
Babki to nasze ulubione ciasta świąteczne. Teściowa zazwyczaj przygotowuje babkę gotowaną, a ja staram się zaskoczyć rodzinę smacznym i oryginalnym wypiekiem. Babkę z białą czekoladą pokochała cała moja rodzina. Po spróbowaniu wszyscy sięgali po następny kawałek. Ciasto oblałam śnieżnobiałym lukrem przygotowanym z malibu i ozdobiłam cukrowymi jajeczkami. Jeśli nie macie takich jajeczek to świetnie sprawdzą się tutaj pralinki rafaello czy giotto.
SKŁADNIKI:
- 125g masła,
- 100g cukru,
- 3 jajka,
- 125ml mleka,
- 150g białej czekolady,
- 225g mąki pszennej tortowej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę (o wysokości 8cm i średnicy 20cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, że używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zostawiamy ją do przestygnięcia. Powinna być letnia, ale nadal płynna. Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Następnie dodajemy białą czekoladę – miksujemy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem za pomocą szpatułki.
Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.
Babkę pieczemy około 60-65 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia.
Następnie babkę wyjmujemy i polewamy lukrem. Można przygotować lukier tradycyjny z 3 łyżek mleka wymieszanych z 15-18 łyżkami cukru pudru. A ja tym razem wymieszałam ze sobą dwie łyżki likieru malibu z 7 łyżkami cukru pudru. Babkę dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego!
Jaki jest rozmiar blaszki :)?
Foremka ma 8cm wysokości i 20cm średnicy.
Upieczona i przystrojona jadalnymi kwiatami:-) Smakuje super!
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Jest przepyszna 🙂
Dziękuję 😍