Jeszcze jedna babka pojawiła się na blogu przed Wielkanocą. Zapraszam na karmelową babkę tylko z 6 składników: masła, cukru, jajek, mleka, mąki oraz czekolady (i proszku do pieczenia, soli). Ciasto zawdzięcza swój wyjątkowy smak czekoladzie karmelowej. Czekolada jest w cieście i w polewie. Bardzo lubię wykorzystywać ten rodzaj czekolady w wypiekach. Świetnie pasuje do serników czy śmietanowych deserów.
Babka jest prosta i szybka do zrobienia. Nie powinna sprawić Wam żadnego kłopotu. Kluczem do sukcesu jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Przechowywana w szczelnym pojemniku zachowa świeżość przez 2-3 dni.
Składniki na babkę karmelową
Do przygotowania babki potrzebne są same podstawowe składniki:
- masło - o zaw.82% tłuszczu. Najlepsze wypieki są na maśle, nie margarynie.
- cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajka - rozmiar L. Pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki.
- mleko - może być 2% lub 3,2%.
- czekoladę karmelową - to jej dodatek sprawia, że babka ma przyjemny karmelowy smak. Używam marki Wedel.
- mąkę i proszek do pieczenia oraz sól.
Jak przygotować babkę karmelową?
Przygotowanie babki jest niezwykle proste. Wystarczą tylko 5 kroków:
- Przygotuj - Formę na babkę wysmaruj cienką warstwą masła i oprósz bułką tartą. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć masło, mleko i jajka min. 2h wcześniej z lodówki. Białka ubij na sztywno.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z żółtkami. Miksuj po 30 sekund po każdym dodaniu.
- Dodaj rozpuszczoną i studzoną czekoladę, zmiksuj. Następnie całość połącz z mlekiem i suchymi składnikami. A na sam koniec wymieszaj ciasto delikatnie z ubitymi białkami.
- Ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw babkę do wystygnięcia.
- Przygotuj polewę i polej nią babkę. Udekoruj jajeczkami i krówkami.
Smarowanie masłem i oprószenie bułką tartą zapobiega przyklejaniu się babki do formy. Dzięki temu zabiegowi babka wyjdzie z formy bez problemu.
Największe zestawienie ciast wielkanocnych
Święta to wyjątkowy czas. Spotykamy się z rodziną i najbliższymi. Chcemy ich ugościć i zaskoczyć pysznym jedzeniem. Dlatego właśnie stworzyłam zestawienie najlepszych ciast na Wielkanoc. Klikajcie tutaj po inspiracje na święta:
CIASTA NA WIELKANOC
We wpisie tym znajdziecie przepisy na najlepsze babki, serniki, mazurki, makowce, ciasta z kremem i mini słodkości na Wielkanoc. Wśród tych propozycji znajdziecie m.in.: ciasteczka z jajeczkami czekoladowymi, sernik z musem z białej czekolady, makowiec warstwowy, mazurek owsiany, ciasto ananasowiec czy wyśmienite ciasto cytrynowe z kruszonką.
Więcej przepisów na babki
Babka karmelowa to babka przygotowana z dodatkiem czekolady karmelowej. Jest przepyszna, mięciutka i delikatna w smaku.
Babka karmelowa
Składniki:
- BABKA:
- 125g masła,
- 100g cukru,
- 3 jajka,
- 125ml mleka,
- 150g czekolady karmelowej,
- 225g mąki pszennej tortowej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- POLEWA:
- 100g czekolady karmelowej,
- 25g masła,
- 20g mleka,
- DODATKOWO:
- krówki i czekoladowe jajeczka do dekoracji
Przygotowanie:
BABKA: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę (o wysokości 8cm i średnicy 20cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, że używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zostawiamy ją do przestygnięcia. Powinna być letnia, ale nadal płynna. Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Następnie dodajemy czekoladę karmelową – miksujemy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem za pomocą szpatułki. Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.
Babkę pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia.
Następnie babkę wyjmujemy i dekorujemy polewą.
POLEWA: W rondelku umieszczamy mleko i masło. Podgrzewamy prawie do zagotowania. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Gdy polewa zgęstnieje to polewą nią babkę. Polewa początkowo będzie płynna i potrzeba sporo czasu, żeby zgęstniała. Można ją na chwilę wystawić za okno, mieszać co jakiś czas i sprawdzać czy już nadaje się do polewania.
Możemy też wszystkie składniki umieścić w miseczce i podgrzać interwałowo w mikrofali.
Życzę smacznego!
Wspaniały przepis i przepyszna babka,łatwa w przygotowaniu wyrazisty smak karmelu .Polecam
Bardzo mi miło ♥️