Babka drożdżowa Neli Rubinstein

Przepis na tę babkę znalazłam w książce „Kuchnia Neli Rubinstein”. To drugi wypróbowany przeze mnie przepis z tej książki i również udany. Autorka babkę pieczę w podłużnej lub babkowej formie. Piekąc babkę w podłużnej formie pieszczotliwie nazywa ją „bułą”. Proporcje w książce podane są na 550g mąki, z czego wychodzą 2 i ½ babki. Przeliczyłam proporcje i podaję przepis już na 1 babkę. Poczyniłam drobne zmiany w oryginalnym przepisie i taką wersję dziś Wam prezentuję.

Zgodzicie się ze mną, że babki najlepiej smakują w okresie wielkanocnym. Ale my babkę drożdżową pieczemy często bez okazji, w środku tygodnia. Lubimy po prostu zjeść kawałek na deser po obiedzie czy na śniadanie z kakao. Ciasto wyrabiam robotem planetarnym. Więc w sumie moją jedyną pracą jest odmierzenie składników. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się rozkosznym zapachem, który kojarzy się z przytulnością rodzinnego domu. Babka jest puszysta i mięciutka. Nie jest za słodka. Nam najlepiej smakuje posmarowana masełkiem.

Babka znakomicie się przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli jednak babka się zeschnie to można przygotować z niej tosty francuskie.

Zachęcam także do przygotowania:

Babka drożdżowa Neli Rubinstein

Babka drożdżowa Neli Rubinstein

SKŁADNIKI:

  • ZACZYN:
  • 50ml wody,
  • 12g świeżych drożdży,
  • 1/3 łyżki cukru,
  • CIASTO:
  • 230g mąki pszennej typ 550,
  • 150ml mleka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 50g miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • 60g cukru,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny i pomarańczy,
  • 2 krople aromatu migdałowego,
  • DODATKOWO:
  • 50g rodzynek,

PRZYGOTOWANIE:

ZACZYN: Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier i mieszamy. Wkruszamy drożdże. Całość zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się „burzyć”.

CIASTO: Do miski wlewamy letnie mleko i dodajemy połowę mąki. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zaczyn. Mieszamy składniki, a następnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno odstawać od miski. Z ciasta tworzymy kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W wyrośniętym cieście robimy wgłębienie, wsypujemy rodzynki i dokładnie wyrabiamy.

Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przekładamy do formy na babkę. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 i ½ godziny. Ciasto po tym czasie powinno prawie całkowicie wypełnić formę babkową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Babkę pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynała się za bardzo spiekać to przykrywamy ją folią.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Następnie odwracamy ją do góry nogami i zdejmujemy formę. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Babkę możemy podać samą, oprószoną cukrem pudrem lub polukrowaną.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Gdyby rodzynki były bardzo suche to należy wcześniej namoczyć je w wodzie lub rumie.

Babka drożdżowa Neli Rubinstein

Babka drożdżowa Neli Rubinstein





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź