Babka cytrynowa z malinami w lukrze

"Weekendowa Cukierenka" wita Was słonecznie w Wielką Sobotę. Dzisiaj mam propozycje ciasta dla tych, którzy nie zdążyli jeszcze nic upiec na święta. Jest to szybka do przygotowania babka cytrynowa. Pewnie większość składników do jej przygotowania macie w domu. Babka wychodzi puszysta i delikatna. Pięknie prezentuje się udekorowana świeżymi malinami. Więcej propozycji na świąteczne babki znajdziecie TUTAJ.

SKŁADNIKI:

  • BABKA:
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej (160g),
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (80g),
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 200g masła,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • Aromat cytrynowy,
  • DODATKOWO:
  • skórka starta z cytryny,
  • 20 malin,

PRZYGOTOWANIE:

BABKA: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Z jednej dużej cytryny uzyskałam około 70ml soku cytrynowego.

Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy. Powinno być letnie, ale nie zimne.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

* Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć taką samą ilość budyniu.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny.  Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką do połączenia składników. Masę wykładamy do formy na babkę. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki.

Babkę pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).

LUKIER: W misce umieszczamy mleko. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do uzyskania gęstej masy.

Wystudzoną babkę polewamy częścią lukru. Każdą malinę dzielimy rękoma na 3-4 cząstki, wykładamy na wierzch babki i polewamy jeszcze odrobiną lukru. Babkę dekorujemy także dodatkową skórką cytrynową i listkami mięty.

Życzę smacznego 🙂

Babka cytrynowa z malinami w lukrze

Babka cytrynowa z malinami w lukrze





18 komentarzy

  1. Babka jest rewelacyjna. Wilgotna i aromatyczna. Dziękuję ?

    • cukiereczek

      Polecam się ?

  2. Babka jest przepyszna ? szybko zniknęła ze stołu ? wszystkim bardzo smakowała ?

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  3. Zamiast masła może być margaryna? Olej?

    • cukiereczek

      Może margaryna.

  4. Przepyszny przepis. U mnie w wersji mini na Wielkanoc.. rozpływają się w ustach..polecam

    • cukiereczek

      Śliczne ❤️ Cieszę się, że smakowały ?

    • Ile należy dodać masła? Bo nie ma podanej ilości w przepisie

      • cukiereczek

        Jest, 200g ?

  5. Czesc 🙂 czy mozna prosic o ilosc skladnikow w gramach?

    • cukiereczek

      1 szkl. cukru = 200g
      1/2 szkl. mąki ziemniaczanej = 90g
      1 szkl. mąki pszennej = 160g
      Jajka rozmiar L

      🙂

  6. G

    Pyszna, polecam mega.

    • cukiereczek

      Wyszła piękna 🙂

  7. R.

    Babka jest przepyszna, mięciutka i puszysta 😋 I do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

Pozostaw odpowiedź beata.tywoniuk