Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

Vanillekipferl czyli waniliowe księżyce to tradycyjne austriackie ciasteczka wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Można je jednak kupić w tym kraju przez cały rok. Popularne sa też w innych krajach m.in. Niemczech. Formowane są na kształt półksiężyca. Są kruche i maślane. Smakują delikatnie migdałowo. Przygotowuje się je ekspresowo. Ciasteczka długo zachowują świeżość. Przechowujemy je zamknięte w szczelnym pojemniku.

Nie przerażajcie się, że w składnikach nie ma żółtek. Żółtka nie są konieczne, aby uzyskać pyszne kruche ciasteczka. Spójrzcie tylko do przepisu na ciasteczka budyniowe. One też nie zawierają żółtek, a są przepyszne 😀

SKŁADNIKI (25 sztuk):

  • 280g mąki pszennej,
  • 70g cukru pudru,
  • 100g mielonych migdałów,
  • 210g zimnego masła,
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder i mielone migdały. Następnie wysypujemy je na stolnicę i dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do powstania konsystencji kaszki. Kolejno już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 25 równych części (po około 26g każda). Z każdej części formujemy wałeczek i zwijamy go w rożek. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chowamy na 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Po wystudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

Inspiracja





10 komentarzy

  1. Twój komentarz

  2. .

    • cukiereczek

      Piękne 🙂

      • Rogaliki polecam są cudowne w smaku, a wykonanie jest proste i bardzo przyjemne, szczególnie ze robiłam to z wnukami

        • cukiereczek

          Bardzo się cieszę, że smakowały ?

  3. Szybkie, proste, dzieci je kochaja

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ?

  4. Twój komentarz

  5. Aga

    Czy ciasteczka zamkniete hermetycznie przez miesiac zachowaja swiezosc?

    • cukiereczek

      Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy nie zamykałam hermetycznie ciastek :/ Proszę spróbować kilka na próbę tak zrobić.

Pozostaw odpowiedź Barbara

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij