Vanillekipferl czyli waniliowe księżyce to tradycyjne austriackie ciasteczka wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Można je jednak kupić w tym kraju przez cały rok. Popularne sa też w innych krajach m.in. Niemczech. Formowane są na kształt półksiężyca. Są kruche i maślane. Smakują delikatnie migdałowo. Przygotowuje się je ekspresowo. Ciasteczka długo zachowują świeżość. Przechowujemy je zamknięte w szczelnym pojemniku.
Nie przerażajcie się, że w składnikach nie ma żółtek. Żółtka nie są konieczne, aby uzyskać pyszne kruche ciasteczka. Spójrzcie tylko do przepisu na ciasteczka budyniowe. One też nie zawierają żółtek, a są przepyszne 😀
SKŁADNIKI (25 sztuk):
- 280g mąki pszennej,
- 70g cukru pudru,
- 100g mielonych migdałów,
- 210g zimnego masła,
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder i mielone migdały. Następnie wysypujemy je na stolnicę i dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do powstania konsystencji kaszki. Kolejno już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 25 równych części (po około 26g każda). Z każdej części formujemy wałeczek i zwijamy go w rożek. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chowamy na 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Po wystudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Twój komentarz
.
Piękne 🙂
Rogaliki polecam są cudowne w smaku, a wykonanie jest proste i bardzo przyjemne, szczególnie ze robiłam to z wnukami
Bardzo się cieszę, że smakowały ?
Szybkie, proste, dzieci je kochaja
Cieszę się, że smakują ?
Twój komentarz
Czy ciasteczka zamkniete hermetycznie przez miesiac zachowaja swiezosc?
Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy nie zamykałam hermetycznie ciastek :/ Proszę spróbować kilka na próbę tak zrobić.