Mini serniczki to słodkości, które uwielbia moja rodzina, a zwłaszcza szwagier Tomek 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" proponuję Wam ich kolejną wersję. Tym razem przygotowałam je z kwaśnym curdem limonkowym czyli angielskim kremem o słodko-kwaśnym smaku. Najbardziej do serniczków pasują mi właśnie rożnego rodzaju kwaśne kremy. Kropkę nad i stanowi dekoracja mini bezikami. Mini beziki układamy na serniczkach tuż przed podaniem, bo krem je rozpuści. Serniczki najlepiej smakują w temperaturze pokojowej więc warto wyjąć je wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
SKŁADNIKI (12-16 sztuk):
- SPÓD:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 50g masła,
- SERNICZKI:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 jajko,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- KREM LIMONKOWY:
- 1 porcja kremu limonkowego,
- DODATKOWO:
- małe beziki
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KREM LIMONKOWY: Krem limonkowy przegotowujemy według TEGO przepisu.
Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu limonkowego. Układamy na nich beziki tuż przed podaniem. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.
Przepyszne i orzeźwiające. Idealne do popołudniowej kawy 🙂
Cieszę się, że smakowały ?