Serniczki limonkowe z bezą

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na serniczki przygotowane na wzór słynnego amerykańskiego ciasta key lime pie. Charakterystyczne dla ciasta key lime pie jest użycie mleka skondensowanego i sporej ilości soku wyciśniętego z limonki. Dodatkowo na cieście pojawia się beza. W serniczkach mamy także bogaty spód: z orzechami i wiórkami kokosowymi. Serniczki są kremowe, maziste, orzeźwiające, słodko-kwaśne, uzależniająco pyszne. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • SPÓD:
  • 140g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 60g orzechów włoskich,
  • 20g wiórek kokosowych
  • 50g masła,
  • SERNICZKI:
  • 280g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 410g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 6 żółtek (120g),
  • Skórka starta z 2 limonek,
  • 200ml soku wyciśniętego z limonek,
  • BEZA SZWAJCARSKA:
  • 120g białek.
  • 210g drobnego cukru do wypieków,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka, orzechy i wiórki kokosowe mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z pozostałymi składnikami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce umieszczamy ser twarogowy. Miksujemy go przez 30 sekund. Dodajemy mleko skondensowane słodzone i żółtka. Miksujemy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy sok i skórkę z limonki, miksujmy do połączenia.

Masę serową rozkładamy do papilotek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego nalewamy wrzącej wody. Serniczki pieczemy około 20 minut – do ścięcia masy.

Wystudzone serniczki ozdabiamy bezą. Możemy je dodatkowo posypać skórką startą z limonki. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc.

BEZA SZWAJCARSKA: Bezę najlepiej przygotować w dniu przygotowania serniczków.

Białka, sól i cukier umieszczamy w misce metalowej lub szklanej. Ubijamy je mikserem przez 1 minutę. W tym czasie w rondlu zagotowujemy wodę. Umieszczamy miskę na rondlu tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy ogień na najmniejszy. Woda ma tylko mrugać. Ubijamy białka w misce nad parującą wodą przez równe 12 minut. Po tym czasie białka powinny osiągnąć temperaturę około 70 stopni. Białka zrobią się bardzo gęste, kremowe. Gotową bezę przełożyć do szprycy i wyciskać „całuski” na serniczki. Następnie bezę opalamy przy pomocy panika.

Życzę smacznego!

Serniczki limonkowe z bezą

Serniczki limonkowe z bezą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź