Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na pyszne rogaliki wypełnione nadzieniem makowym. To już ostatnia propozycja świąteczna na blogu w tym roku.
Takie smakołyki warto przygotować na świąteczne spotkania rodzinne. To takie małe makowce wzbogacone dodatkiem słodkiej skórki pomarańczowej. Rozpływają się w ustach – są puchate i bardzo słodkie.
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- CIASTO:
- 550g mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 25g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 200ml mleka,
- 100g masła,
- 2 jajka,
- NADZIENIE:
- 450g gotowej masy makowej,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka + 18 łyżek cukru pudru,
- Aromat pomarańczowy,
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- Opcjonalnie: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 5mm. Koło dzielimy na 12 części – w ten sposób uzyskamy 12 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję masy makowej. Zwijamy ciasno rogalika, dokładnie zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyleciało podczas pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce złączeniem do dołu. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia.
Opcjonalnie można je przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem – uzyskamy w ten sposób ładną, brązową, błyszczącą skórkę.
Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i odrobinę aromatu pomarańczowego (do smaku). Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy uzyskać gęsty lukier (o gęstości śmietany).
Rogaliki układamy na kratce i polewamy przygotowanym lukrem. Od razu posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstawiamy, aby lukier wysechł.
Smacznego 🙂
Przepyszne rogaliki .Robilam w ubiegłym roku ,w tym powtórka .Zastapia mi tradycyjny makowiec .
Lucy, bardzo się cieszę, że rogaliki Ci smakują 🙂 My też je bardzo lubimy.
Rogaliki są przepyszne. Ciasto drożdżowe znakomite. Super się z nim “pracuje”
Dzięki gotowej masie makowej, nie wymagają dużo pracy. Fani makowca będą zachwyceni.
Dziękuję 🙂 Super, że smakują!
Rogaliki przepyszne, dziękuję za przepis:):)
Dziękuję! Polecam się 😍
Rogaliki zachwyciły rodzine i przyjaciół, więc przepis poszedł w świat. Na pewno wrócę po kolejne pyszne inspiracje 😉
Kinia dziękuję za miły komentarz 🙂 W takim razie zapraszam częściej 😀
Rogaliki przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni 🙂
Piękne! Bardzo się cieszę 🙂
Wyszły pyszne! Od razu zróbcie z powojennej porcji😉 do środka można dać, tak jak ja, masę z białego maku. Przepis na nią też jest u Pani Kasi pod rogalami swiętomarcińskimi.
Ślicznie dziękuję za miły komentarz 🙂