Tym razem w "Weekendowej Cukierence" zaprezentuję Wam dwa przepisy na rogaliki: z 3-składników oraz przygotowane z ciasta drożdżowego na maślance. Rogaliki trzyskładnikowe robią furorę w Internecie - nie ma co się dziwić 🙂 Są szybkie i proste do przygotowania, bezproblemowe i tylko z 3 składników – te rogaliki są naprawdę godne polecenia. Nawet osoby, które nie radzą sobie w kuchni, z łatwością je upieką. Ja nadziałam je nutellą, ale można użyć też marmolady.
SKŁADNIKI (48 sztuk):
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
- 250g zimnego masła (lub margaryny),
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia,
- Nutella lub marmolada do nadziania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko na koło. Koło dzielimy na 12 części.
Powstanie w ten sposób 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem. Uzyskamy 48 minirogalików.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Rogaliki można nadziać nutellą, marmoladą, czekoladą. Nie sprawdzi się dżem, bo jest za płynny. Rogaliki możemy przygotować także bez nadzienia.
2) Ciasto przypomina w smaku kruche ciasto. Przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone – tak jak przy cieście kruchym.
3) Zamiast oprószać rogaliki cukrem pudrem możemy je polukrować. Aby przygotować lukier należy utrzeć ze sobą 1 łyżkę mleka i 6 łyżek cukru pudru oraz odrobinę aromatu np. cytrynowego. Cukier puder dodajemy stopniowo.
4) Śmietanę możemy zastąpić serkiem homogenizowanym. Nie można jej jednak zastąpić jogurtem naturalnym - rogaliki nie wychodzą wtedy smaczne.
5) Do rogalików nie ma potrzeby dodawania jajka, cukru ani proszku do pieczenia - uwierzcie mi, wyjdą bez tych składników 🙂
6) Rogaliki wychodzą najlepsze jeśli damy masło. Można je zastąpić margaryną lecz smaczniejsze są z masłem.
7) 1 szklanka śmietany to nie to samo co 250g śmietany. Smietana jest gęstsza od wody więc trzeba jej użyć więcej niż 250g.
Nie dodajemy cukru do ciasta?
Nie 🙂 Rogaliki będą słodkie od nadzienia 🙂 Oprószamy je dodatkowo cukrem pudrem 😉
Super przepis. Łatwo, sprawnie i pysznie☺
Cieszę się, że smakowały ?
Idę je robić, dam znać jak wyszły :))
Super 😉 W takim razie czekam na opinię 🙂 smacznego 😉
Przepyszne :)) Już zostało nam tylko kilka, wszystkie prawie zjedzone 😉 Muszę poćwiczyć tylko lepienie, bo nie wyszły mi takie ładne jak Pani. Pozdrawiam i dziękuję za przepis ;))
Cieszę się, że smakują 🙂 Lepienie to kwestia wprawy 🙂 I ważne, aby cienko rozwałkowywać ciasto – wówczas wyjdzie nam dużo zawijasków 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czy mogę dodać śmietanę 30% ?
Obawiam się, że może być za tłusta. Poza tym musiałaby być gęsta, a zazwyczaj śmietanki 30% są płynne.
Dodałam szklankę gęstego jogurtu greckiego, bo nie było śmietany – wyszły super 🙂
Cieszę się, że smakowały ?
Niestety u mnie wszystkie poszły do kosza 🙁 mimo że chlodzilam je przed formowaniem rogalik ów i włożeniem do nagrzanego piekarnika.. Z wierzchu wyglądały idealnie, w środku zakalec :/
Oj to może piekarnik za mocno piecze 🥴 I trzeba rogaliki przykryć i jeszcze trochę przytrzymać lub zmniejszyć temperaturę następnym razem 🤓
Wspaniale i jakie proste! 🙂 Dzieci właśnie się nimi zajadają 🙂 Ciekawe czy mi zostawią kilka na jutr do kawy 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Mam nadzieję, że zostawią 🙂
Witam ,czy rogaliki sa również smaczne kolejnego dnia ?
Tak ?
Ciasto wyszło mi takie klejące, takie ma być?
Tak, ciasto przed włożeniem do piekarnika będzie się kleiło. Po schłodzeniu będzie się kleiło mniej, ale podczas wałkowania trzeba podsypywać odrobiną mąki,
Czy można użyć innej mąki np orkiszowej lub żytniej?
Myślę, że zarówno mąka orkiszowa, jak i żytnia, powinny się sprawdzić w tym przepisie.
Cudowne! Proste, a jak pysznie wyglądają 🙂
Polecam, szybko się robi i znikają równie szybko..
Dzięki za komentarz 🙂 Super, że się udały i smakują 😛
Jak je schlodzic jesli blaszka nie zmiesci sie do lodowki, w czym umiescic rogaliki zeby sie nie rozwailily i schłodziły?
Ja zrobiłam tak: wzięłam deskę do krojenia, położyłam na niej papier do pieczenia, ułożyłam gotowe rogaliki i do lodówki 🙂 a jak się schłodziły zsunęłam papier z deski na blaszkę 😉
Są świetne 🙂 powinnaś je nazwac ” Znikające rogaliki trzyskładnikowe” wyszły super a jeszcze lepiej smakowały no i szybko znikneły z talerza 🙂
Sandra super nazwę wymyśliłaś 😛 dzięki za komentarz; cieszę się, że smakują 🙂
P.S. Całe szczęście, że szybko się je robi… 🙂
czy mozna do srodka wsadzic kostke czekolady?
tak, można 😉
Czy można dodać śmietanę 30% ?
Raczej nie, tzn. można spróbować z gęstą śmietaną 30%, ale nie gwarantuję, że rogaliki wyjdą :/
Może zamiast śmietany użyjesz serek homogenizowany?
Właśnie nie mam serka 🙁 mam 100 ml śmietany 18% i cala 30% i tak wymyślam 😉
To spróbuj z tą 30% np. z połowy porcji na sprawdzenie, a jest gęsta czy raczej płynna? Jeśli płynna to myślę, ze nie da rady 🙁 trzeba będzie podsypywać dużo mąką i rogaliki wyjdą twarde 🙁
Śmietanka 30% jest słodka do ubicia gęsta raczej 🙂 pomysle i może jutro kupie 18 % i wtedy zrobię 🙂 dziękuję za informacje
Witam, jak przeliczyć szklanki na dkg?
A jajek nie dodawać? Ja dodałam i niewiem czemu strasznie twarde mi wyszły. Czy to moze byc wina jajek?
Nie dodajemy jajek. Mogły wyjść od tego twarde. Dodatek jajek mógł spowodować, że trzeba bylo dodać wiecej mąki i moze dlatego też wyszły twarde
Pyszne rogaliki.Bardzo łatwe do zrobienia.
Są przepyszne z każdym nadzieniem.
Śliczne wyszły 🙂 cieszę się, że smakują 🙂
To są nasze ulubione rogaliki! Moje z twarogiem.
Pięknie zwinięte 😛 Muszę wypróbować z twarogiem 🙂
a czy gotowa krówka z puszki też może być do nadzienia?
Może być, tylko trzeba dokładnie zwinąć rogalika, aby nie wypłynęła.
Rogaliki przepyszne:) szybko sie robi. Przepis zapisany. Pierwsza porcja zniknela z talerza zanim.druga wyszla z piekarnika…
Aniu bardzo się cieszę, że rogaliki smakowały 🙂
Najlepsze! Robie je ostatnio bardzo czesto, zmieniam tylko nadzienie 😉
Bardzo się cieszę 🙂 Wyglądają naprawdę smacznie 🙂
Czy można nadziać rogalik brzoskwinią z puszki?
Tak
Rogaliki są cudowne! Wczoraj robiłam je pierwszy raz i z pewnością będę do nich często wracać. Rogaliki są cudownie kruchutkie, mają delikatny, maślany smak i nie są zbyt słodkie – słodyczy dodaje im jedynie nadzienie (u mnie marmolada różana). Niebo w gębie <3
Cyanna cieszę się bardzo, że smakowały 🙂
Smakowało to za mało powiedziane – to jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam 🙂
Polecam serdecznie przepis na te pyszne rogaliki. Bardzo fajny przepis, tylko trzy składniki. Szybko i bardzo smacznie. U mnie z marmoladą różaną i kremem czekoladowym 😉 rewelacyjne. Wszystkim bardzo smakowały. Przepis przekazany dalej 😉 Rogaliki z tego przepisu będą gościły u mnie częściej i różnym farszem i z tym na słodko i z tym na słono 😉
Ivonqa bardzo dziękuję za pyszną rekomendację 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂
ile ma być gram tej śmietany?
To zależy jakiej firmy użyjemy śmietany. Śmietany potrzebujemy 1 szklankę czyli 250ml.
Czy rogaliki beda dobre takze nastepnego dnia?
Ania tak.
Zrobiłam rogaliki z nadzieniem makowym(zostało mi od rogali marcińskich) i kilka z nutelką,rodzinka zachwycona,nispodziewani goście również.
Mam pytanie;czy można zrobić te rogaliki w wersji wegańskiej ze śmietanką kokosową?
Danka cieszę się, że smakowały 🙂 Trudno mi powiedzieć czy wyjdą w wersji wegańskiej, bo masło również trzeba zastąpić innym składnikiem. Trzeba spróbować i się przekonać np. z połowy porcji.
Chcialabym zrobic te rogaliki trzyskladnikowe-ta smietana 12 czy 18% to kwasna czy slodka. Ja nie mam tu serka homogenizowanego.Mogla by mi pani odpisac.Dziekuje
Śmietaną kwaśna, może być12% lub 18% byle była gęsta.
Witam ponownie,trochę to trwało ale w końcu wzięłam się za wegańską wersję tych rogalików. Zamiast śmietany dałam śmietankę kokosową a zamiast masła wegańską Kasię (jest u nas do niedawna) i …efekt super,lekko kruche, w środku mięciutkie (dałam po troszeczku konfitury truskawkowej),fajnie się zezłociły. Dla mnie super, teraz tylko czekam na opinię weganki-dostanie takie na gwiazdkę. Wesołych świąt ?
Danka cieszę się, że rogaliki udały się także w wersji wegańskiej 🙂
Czy rogaliki smarujesz jajkiem?
Wiola nie ma takiej potrzeby.
Witaj właśnie robię twoje ? powiem ci że bardzo szybko się je robi…? I napewno bardzo smakują ?
Aleksandra to prawda 🙂 Są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne 😉
Rogaliki są świetne jak Francuskie robiłam już je też pyycha
Aneta cieszę się, że smakowały ?
Muszę wypróbować
Rogaliki są pyszne, bardzo łatwy przepis.Dzieci zachwycone. Dziękuję:)
Bea bardzo mi miło ? Polecam się na przyszłość ?
Rogaliki są pysze i mega łatwe w przygotowaniu 🙂
Klaudia jakie piękne ?
Czy ciasto mogę przechować w lodówce całą noc?
Tak ?
Uwielbiam te rogaliki są przepyszne ?
Natalia jakie piękne 😉
Rogaliki są pyszne i dosyć szybko się je robi. Zrobiłam część z nutellą, część z kostkami czekolady – jedne i drugie super. Nigdy nie potrafiłam zwijać ładnych rogalików, ale po Twoim opisie, Kasiu, chyba wyszły nienajgorzej ?
Asiu no piękne wyszły 😀
Super przepis. Bardzo szybko się robi, ostatnio spróbowałem z nadzieniem a’la pizza i również wyszły genialne.
Dobrze wiedzieć, że smakują dobrze także na wytrawnie 😉
Pyszne rogaliki ?? Robione przeze mnie już po raz kolejny, bo tak wszystkim smakowały. Polecam z czekoladkami merci lub marmoladą ❤️
Cieszę się, że smakują ❤️
Pierwszy raz robiłam rogaliki i właśnie użyłam tego przepisu. Przepyszne rogaliki. Bardzo szybko się robi. Robiłam z 4 letnią córką ? zrobiłyśmy z powidalmi a druga część z nutellą. Polecam każdy bedzie zachwycony 😉
Asiu cieszę się, że smakowały 🙂
Szybko i pysznie. Od lat jestem wierna tym rogalikom z przepisu Kasi. Minimalny skład ,a maksymalne szczęście w przygotowaniu i jedzeniu.
Bardzo dziękuję za miły komentarz ?❤️
Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny?
Obawiam się, że nie.
Rogaliki wyśmienite! Leciutki i nie za słodkie. Wyszły wspaniałe.
Bardzo się cieszę, że smakowały ♥️
Super! Polecam
Dziękuję ❤️
Łatwe do zrobienia 🙂
🙂
Twój komentarz
Piękne ♥️