Rogaliki maślane z marcepanem

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Gorąco zapraszam na mięciutkie, maślane, puszyste, rozpływające się w ustach rogaliki, które skrywają w sobie słodki marcepan. Idealne do zabrania do szkoły, na drugie śniadanie czy na deser. Ich przygotowanie jest proste, lecz wymaga troszkę czasu. Uwielbiam robić rogaliki, kocham je za ich zgrabne kształty, zawsze cieszą się u mnie powodzeniem 🙂 Polecam Wam gorąco te maślane 🙂

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka  mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3  jajka,
  • 100g  masła,
  • 60g  świeżych drożdży,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 300g marcepanu,
  • 3 łyżki roztopionego masła do smarowania rogalików,

Przygotowanie:

 

Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy, masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł. W tym czasie marcepan kroimy w niewielkie kostki. Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto.

Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg, dzielimy go na 8 lub 12 części. Na każdym trójkącie kładziemy po kostce marcepanu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem. Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. Życzę smacznego 🙂

 

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź