Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 60g świeżych drożdży,
- 4,5 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 300g marcepanu,
- 3 łyżki roztopionego masła do smarowania rogalików,
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy, masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł. W tym czasie marcepan kroimy w niewielkie kostki. Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg, dzielimy go na 8 lub 12 części. Na każdym trójkącie kładziemy po kostce marcepanu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem. Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. Życzę smacznego 🙂