Półkruche ciastka z serkiem homogenizowanym

Jestem wielbicielką używania serka homogenizowanego w wypiekach. Jak dotąd wypieki z jego udziałem udały mi się świetnie. Pączki z serkiem to hit karnawału - szybkie i proste do przygotowania. Babka cytrynowa z serkiem to niebo w gębie. Rogaliki to jedne z ulubionych moich dzieci.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z serkiem homogenizowanym.

A dziś w "Weekendowej Cukierence" przychodzę do Was z przepisem na proste, półkruche ciastka z chrupiącymi migdałami. Są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Żeby wyszły idealne pamiętaj, aby ciasta nie rozwałkować za grubo. Ta grubość 3mm jest idealna. Udanych wypieków.

Więcej przepisów z serkiem homogenizowanym

Półkruche ciastka z serkiem homogenizowanym

Półkruche ciastka z serkiem homogenizowanym

Bardzo łatwe do przygotowania. Są delikatne w smaku.

Półkruche ciastka z serkiem homogenizowanym

Składniki (około 35-40 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 320g),
  • 50g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 200g masła,
  • 150g serka homogenizowanego,
  • 1 żółtko,
  • DODATKOWO:
  • 1 białko,
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Wszystkie składniki na ciastka powinny być schłodzone.

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Mieszamy ją z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki. Wówczas dodajemy serek homogenizowany i żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące. Można dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo. Ciasto po schłodzeniu będzie miało lepszą konsystencję.

Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 1h.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciastka układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Białko przekładamy do miski i lekko roztrzepujemy. Każde ciastko smarujemy odrobiną białka i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 10 minut, do ładnego zarumienienia.

Najpierw pieczemy jedną blaszkę, a potem drugą. Gdy pierwsza blaszka ciastek się piecze to najlepiej, gdy druga w tym czasie będzie w lodówce. Smacznego!

Półkruche ciastka z serkiem homogenizowanym

Półkruche ciastka z serkiem homogenizowanym

Jeśli przygotujesz ciastka półkruche z serkiem homogenizowanym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź