Sezon na świąteczne wypieki w "Weekendowej Cukierence" oficjalnie uważam za otwarty.
Jako pierwsze prezentuje urocze ciasteczka korzenne choinki. Gdy tylko je upiekłam nie mogłam się doczekać aż podzielę się z Wami przepisem Ta dekoracja z kolorowych cukierków m&ms na choince to jest coś co wywoła uśmiech na nie jednej buźce! Myślę, że Wasze pociechy odnajdą radość we wciskaniu cukierków w surowe ciasto. A później z apetytem zjedzą swoje choinki.
Jak smakują piernikowe choinki? Oczywiście pysznie, są słodziutkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Nie jest to typowy przepis na pierniczki, ale są to ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw. Są proste do zrobienia, ale ciasto wymaga wcześniejszego schłodzenia. Chłodzimy je po to by dało się łatwiej wałkować. Nie będzie się wówczas kleiło do stolnicy i do rąk. Cukierki wciska się w choinki bardzo łatwo. Ciasteczka rosną podczas pieczenia i są puszyste. A cukierki ładnie trzymają się ciasta, nie odpadają. Z podanego przepisu otrzymacie pokaźną ilość pysznych ciastek.
Zapraszam też po inne świąteczne inspiracje TUTAJ.

Piernikowe choinki
SKŁADNIKI (50 sztuk):
- 175g masła,
- 130g cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki miodu (około 270g),
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 i ½ łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 i ½ łyżeczki sody,
- 4 szklanki mąki (około 560g),
- DODATKOWO:
- 2 opakowania mm&s
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z imbirem, pieprzem, sodą, solą i przyprawą do piernika.

Przygotowanie piernikowych choinek
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód. Ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie piernikowych choinek
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Przygotowanie piernikowych choinek
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy foremką kształt choinki. Ciastka przenosimy na blaszkę i wciskamy w nie cukierki m&ms. Pieczemy około 8-10 minut – do zarumienia.
* Foremkę, którą wycinam choinki, kupiłam w Pepco. Była w zestawie z trzema innymi foremkami.
Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.
Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!
* M&m's bardzo dobrze sprawdzają się tych ciastkach. Nie rozpuszczają się, czasami jakiś tylko pęknie. Nie warto stosować tańszych zamienników, bo lentilki mogą się wówczas rozpuszczać i wyglądać nieapetycznie. Jedna z czytelniczek podesłała mi upieczone ciastka z "kolorowymi piegami Delecta" i też się ładnie zachowały, nie pękały.

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki
Świetny przepis na ciasteczka. Ciasto bezproblemowa po kilku godzinach w lodowce jest bardzo przyjemne do pracy. Ciasteczka przepyszne!! Będą idealne na Święta do kawki ?
Bardzo się cieszę, że smakowały
Fajne ciasteczka. Bardzo ładnie się prezentują
Dziękuję ♥️
Choineczki pyszne
na drugi, trzeci dzień smakują jeszcze lepiej
. Bardzo polecam ten przepis.
Bardzo dziękuję
Wyszły rewelacyjne
Napewno będziemy wracać do przepisu! ♥️
Cieszę się ♥️
Witam, jak długo można je przechowywać?
Do 2 tygodni.
Dzisiejsze choineczki oczywiście u mnie podwójna porcja opcja z lentilkami genialna pierwszy raz bez brudzenia się lukrem
Śliczne! ?
Ciasteczka są pyszne
do tego pięknie wyglądają
Cieszę się, że smakują ♥️
Witam, zagniotlam ciasto dzień wcześniej, w lodówce było 16 godzin, ale niestety nie jestem w stanie go rozwałkować bo się strasznie ” sypie” i jest bardzo twarde. Jaka może być tego przyczyna?
Hmmm może to wina miodu?
A ja mam pytanko. Ila mniej więcej wczesniej przed świętami mogę je zrobić żeby nic sie z nimi nie stalo?
Myślę, że tak najwcześniej 5 dni przed ?
Super przepis
Śliczności ?
Dzieciaki je uwielbiają
stad zdjęcie z przygotowania, bo gotowych juz nie zdążyłam sfotografować;D
Bardzo się cieszę, że cieszą się takim powodzeniem
Idealne! Zostawiliśmy je jako poczęstunek dla Mikołaja-zjadł wszystko:)
A to łakomczuch
Polecam! Ciasto bardzo plastyczne, cukierki pięknie się przyklejają
Piękne i pyszne ?
Dzisiaj choineczki i nie tylko
, dzieciaki mialy frajdę 
Cieszę się
Ciasteczka przepyszne!
Dziękuję! Wyszły piękne ?
Pierniczki są przepyszne i mega puszyste ? zapisuje przepis na przyszły rok
Wyszły przepiękne!? Cieszę się, że smakują ?
Wyszły przepyszne
Bardzo się cieszę
Pyszne ciasteczka, a do tego pięknie wyglądają.
Ciasteczka, do tego mleko i mamy wspomnienia z dzieciństwa.
Cieszę się ogromnie, że smakują ♥️
Ciasteczka wyszły pyszne. Dekoracja z cukierków bardzo prosta a efektowna.
Piękne
♥️
Witam ta łyżeczka pieprzu to jakiego bo powiem szczerze wolę dopytać czy jest jakiś specjalny pieprz tak jak imbiru to taka zwykla przyprawa tak
Pieprz czarny – taka zwykła przyprawa
I dajemy go tak naprawdę niewiele, szczyptę, bo tylko 1/3 łyżeczki
Nie obawiaj się go.
Polecamy, wyglądają pięknie i jeszcze lepiej smakują

Idealne do robienia z dziećmi
Jakie piękne
Dziękuje!
Pyszne pierniki i świetna zabawa dla całej rodziny
Bardzo dziękuję ♥️
Fantastyczny przepis, dodałam trochę kakao i wyglądają jak prawdziwe pierniczki,a wykonanie ciasta dużo mniej wymagające.
Piekłam dziś z dzieciakami w przedszkolu – były zachwycone
O super
Na pewno przedszkolaki były zachwycone!
Ciasteczka są przepyszne i do tego pięknie wyglądają

Bardzo się cieszę, że smakują
Już kolejny raz będę piekła te wspaniałe ciasteczka na Wigilię klasową (a jak zostaną, to także na rodzinną :)). Wyglądają i smakują wspaniale, dodatkowo dzieci mają zajęcie na dłuższy czas umieszczając “bombki” na choinkach
Dziękuję za te przepis.
Bardzo miło mi to czytać ♥️ Polecam się dalej
Życzę wesołych świąt!
Najlepsze ciasteczka! Dużo mniej roboty niż tradycyjne pierniki, smaczne, kruche i szybkie w przygotowaniu
Dziękuję za miły komentarz
♥️