Długo szukałam i testowałam przepisy na bezy. Aż w końcu wiem jak przygotować bezy idealne, śnieżnobiałe. Po małych bezach przyszedł czas na mini Pavlove, chrupiące z zewnątrz, a ciągnące w środku. Dziś w "Weekendowej Cukierence" zdradzam Wam mój przepis na bezowe gniazdka z kremem śmietankowym i owocami.
Przy bezach ważna jest temperatura, czas pieczenia, długie miksowanie oraz proporcja cukru do białek. Białka, które są w temperaturze pokojowej ubiją się na większą pianę niż te wyjęte prosto z lodówki. Najlepsze efekty uzyskamy używając cukru drobnego do wypieków. Do piany bezowej możemy użyć barwnika. Wówczas uzyskamy bezy kolorowe. Zasada przy mini Pavlovach jest taka, że na 1 białko (35g) potrzeba 50g cukru.
Bezowe gniazdka przygotowane są przy pomocy tylki gwiazdka Wilton 1M. Następnie wypełnione są kremem śmietankowym i owocami. Cała rodzina je uwielbia. Są ciągnące, piankowe w środku, a chrupiące z zewnątrz. A tak pięknie prezentują się na talerzu 🙂 Wprost nie można się im oprzeć.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BEZY:
- 4 białek z jajek L (140g),
- 200g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 300g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Ulubione owoce,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.
Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy ją z cukrem pudrem i serkiem mascarpone do połączenia. Krem śmietankowy przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy ulubione owoce.
Życzę smacznego!
Polecam ?❤️
Pycha ?
Pieczemy normalnie góra i dół czy termoobieg?
Góra-dół ?
Beziki wyszły raz pierwszy chrupiące i pyszne ! Polecam!
Piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały 😉
Bezy z tego przepisu wychodzą idealne- chrupkie na zewnątrz, z pyszną mięciutka pianką wewnątrz. Bardzo polecam ten przepis! ❤️
Dziękuję! Cieszę się, że smakowały ❤️
Hej 🙂 a jakiej średnicy mają być gniazdka ? Czy ewentualnie można piec na dwóch blachach jednocześnie ?
Około 8cm. Jeśli chcemy piec dwie blachy razem to musimy ustawić temperaturę niższą o 15 stopni, termooobieg.
Jakiej wysokości formować bezy ? 🙂
Robię dwa okrążenia tylką, nie wiem ile to będzie cm 😛
Dziękuję za odp 🙂 a czy część kremu po ubiciu można przechowywać w lodówce? I nakładać na bezy przed samym podaniem ? 🙂
Krem na bezy najlepiej nałożyć 2-3h przed podaniem i wtedy bezy przechowywać w lodówce. Ale tak, krem śmietankowy można przechowywać w lodówce ?
Moje nie wyglądają tak jak Pani ale smakują doskonale. To świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają mi po zrobieniu ciasta drożdżowego. Robię jeszcze czasami babeczki na samych bialkach z Pani przepisu, które tez sa pyszne. Wszystkim znajomym polecam Pani bloga, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego 🙂
Bardzo dziękuję za taki miły komentarz 🙂 Cieszę się, że wszystko smakuje!
Bezy wyszły przepyszne! Przepis idealny
Bardzo się cieszę 💜
Suszyłem 1 godz 15 minut w temperaturze 105 i są klejące się do zębów. Bardzo proszę o wskazanie błędów jakie popełniam.
Ale czy kleją się do zębów zaraz po położeniu bitej śmietany? Jeśli tak to jest to normalne. Dopiero tak po 2-3 godzinkach po przełożeniu mini Pavlova troszkę mięknie i wówczas już się nie kleją, ale ładnie się kroją ?
Wyszły przepyszne 🙂 Polecam 🙂
Cieszę się, że smakują ♥️