Maślane rogaliki z jagodami

Skoro trwa sezon jagodowy to nie mogło zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" wypieku z jagodami 🙂 Uwielbiam te rogaliki, są pulchne i miękkie. Długo utrzymują świeżość. Gdy już znudzą się nam jagodzianki z lukrem to lepie takie rogaliki. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja.

Maślane rogaliki z jagodami

Maślane rogaliki z jagodami

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3  jajka,
  • 100g  masła,
  • 60g  świeżych drożdży,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • 300-350g jagód,
  • 60g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 3 łyżki roztopionego masła do smarowania rogalików,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy, masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy podrośnięty rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 8 lub 12 części.

Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję jagód i szczyptę cukru. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem.

Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.

Życzę smacznego  🙂

Maślane rogaliki z jagodami

Maślane rogaliki z jagodami

Może spodobają Ci się także:

JAGODZIANKI

PULCHNE RACUSZKI Z JAGODAMI

BABECZKI Z JAGODAMI I KRÓWKAMI





2 komentarzy

  1. Maślane rogaliki z budyniem. Miękkie , puszyste.Po prostu pyszne.

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

Pozostaw odpowiedź Justyna