Skoro trwa sezon jagodowy to nie mogło zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" wypieku z jagodami 🙂 Uwielbiam te rogaliki, są pulchne i miękkie. Długo utrzymują świeżość. Gdy już znudzą się nam jagodzianki z lukrem to lepie takie rogaliki. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja.
SKŁADNIKI :
- CIASTO:
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 60g świeżych drożdży,
- 4,5 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 300-350g jagód,
- 60g cukru,
- DODATKOWO:
- 3 łyżki roztopionego masła do smarowania rogalików,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy, masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy podrośnięty rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 8 lub 12 części.
Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję jagód i szczyptę cukru. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem.
Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.
Życzę smacznego 🙂
Maślane rogaliki z budyniem. Miękkie , puszyste.Po prostu pyszne.
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂