Uwielbiam te rogaliki, są pulchne i miękkie, Długo utrzymują świeżość. Jesienią piekę je obowiązkowo z jabłkami. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja.
SKŁADNIKI (36 sztuk) :
- CIASTO:
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 60g świeżych drożdży,
- 4,5 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 6 jabłek,
- 1,5 łyżki masła,
- Około ½ szklanki cukru,
- Szczypta cynamonu
- DODATKOWO:
- 80g roztopionego masła do smarowania rogalików,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. W większym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy starte jabłka i cukier. Smażymy razem często mieszając przez 7- 10 minut. Jabłka powinny się w tym czasie rozpaść i masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy, masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł. Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 12 części.
Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nadzienia jabłkowego. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem.
Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. Rogaliki pieczemy w kilku turach.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Polecam odmiany jabłek: antonówka, szara reneta.
A co z marcepanem? Gdzieś mi zginął?Pozdrawiam
Mary, to chyba był jakiś błąd w tekście. Tutaj nadzienie stanowią same jabłka 🙂
Dziękuję, a przy okazji znalazłam- skopiowała sie treśc z rogalików z marcepanem, stąd w przepisie infirmacja, która mi się nie zgadzała. Cukiereczku, super przepisy, mam kilka ukochanych blgów, miedzy innymi Twój!A jesli chodzi o kuchnię, to jestem tak samo szalona jak prowadzace moje ulubione blogi i również tworzę wąłsne przepisy. Pozdrawiam raz jeszcze.
Mary, tak dokładnie było, skopiowała się treść z rogalików z marcepanem. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa, bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że gotujesz razem ze mną, życzę Ci samych smacznych dań!
Bardzo pyszne, mięciutkie i puszyste . Polecam
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Rewelacyjny przepis. Jeszcze nigdy rogaliki nie wyszły mi tak mięciutkie i rozplywajace się w ustach.
Ostra_riposta bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Wyszły przepyszne ;););) bardzo polecam
Cieszę się, że smakowały ?
Mąż powiedział, że to najlepsze rogaliki jakie zrobiłam:) uwielbiam Pani bloga i pewnie jeszcze nie raz uslysze takie słowa od męża:)
Ach jakie piękne 🙂