Malinowe cake pops

Zapraszam na kolejne cake pops w ramach "Weekendowej Cukierenki". Przypomnę tylko, że cake pops to kawałki ciasta połączonego z kremem zatopione w czekoladzie. Poznajcie ich malinową wersję – z malinami liofilizowanymi i czekoladą ruby. Przepychotka!

Cake pops nie są trudne do przygotowania, ale czasochłonne. Najpierw trzeba upiec ciasto babkowe. Później ciasto mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie formujemy kulki, w które wkładamy patyczki. Kulki chłodzimy i po kilku godzinach oblewamy czekoladą, dekorujemy. Do malinowych cake popsów wykorzystałam czekoladę różową ruby. Można ją kupić przez internet. Smakiem różni się niż znane nam czekolady. Ma ona lekko kwaskowy, owocowy smak. Polecam takie połączenie.

Malinowe cake pops

Malinowe cake pops

SKŁADNIKI:

  • 230g ciasta babkowego (przepis poniżej),
  • 70g serka mascarpone,
  • 50g białej czekolady,
  • 12g malin liofilizowanych,
  • DODATKOWO:
  • 200g czekolady ruby Barry Callebaut,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,
  • Garść malin liofilizowanych do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Maliny liofilizowane mielimy w młynku do kawy na pył. Białą czekoladę (50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstanie nam krem czekoladowy. Ów krem dodajemy do pokruszonego ciasta i malin. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odrywamy kawałek ciasta (o masie 25g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ½ - ¾ głębokości kulki.  Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.

Z tej proporcji uzyskamy 14 cake pops o wadze 25g.

Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy różową czekoladę ruby. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.

Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia. Od razu oprószamy je z góry pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Cake pops odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni.

Cake pops wyjmujemy 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 85g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 85g masła,
  • Szczypta soli,
  • 160g mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

2) Jeśli nie posiadacie czekolady ruby to cake pops można obtoczyć w czekoladzie białej.

Malinowe cake pops

Malinowe cake pops

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij