Jeśli obserwujecie mojego bloga to wiecie dobrze, że mam słabość do fajnych ciasteczek 🙂 Może przez to, że moje dzieci zawsze cieszą się na widok nietuzinkowych wypieków? Uwielbiam bawić się ciastem, formować z niego różne kształty.
Dzisiaj przychodzę do Was z mega fajnym pomysłem na przygotowanie kruchych ciasteczek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale też pracochłonne. Jeśli nie przeraża Cię ilość kuleczek, które musisz zrobić, to śmiało - zrób ciasto nawet 3 dni wcześniej, a kiedy będziesz miała czas - uformuj i upiecz ciastka. Zachwyt małych i dużych gwarantowany.

Kruche ciasteczka kwiatuszki
Te ciastka pyyysznie chrupią. Bardzo dobrze się przechowują. Sprawdzą się na szkolne kiermasze lub do zapakowania na prezent. Gorąco polecam. I zobacz jakie inne nietuzinkowe ciasteczka mam na blogu.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciasteczka marmurkowe
- Ciasteczka stempelki
- Ciastka orzechowe z ryżem preparowanym
- Ciastka bezowe muszelki

Kruche ciasteczka kwiatuszki
Urocze i pyszne ciasteczka, które są słodziutkie i wspaniale chrupią.
Kruche ciasteczka kwiatuszki
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 125g cukru pudru,
- 125g masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- m&m's
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy kawałek ciasta i formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 3g. Resztę ciasta, z którym aktualnie nie pracujemy, trzymamy w lodówce.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy ciasno obok siebie 5 kuleczek. W środek wkładamy kolorowego lentilka. Następnie na kuleczkach kładziemy kawałek papieru do pieczenia i zgniatamy nim odrobinę ciastko. Nożykiem nacinamy "płatki" kwiatka. Formujemy tak wszystkie ciastka kwiatuszki.

Kruche ciasteczka kwiatuszki - przygotowanie
*Jeśli nie chcesz używać m&m's to możesz do części ciasta dodać kakao. Wówczas uzyskasz brązowe kuleczki i włóż je w środek. Możesz wówczas zrobić ciastka białe z brązowymi środkami lub brązowe ciastka z jasnymi środkami.
Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ciasteczka pieczemy około 10 minut, do ładnego zarumienienia.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego!

Kruche ciasteczka kwiatuszki
Czy to muszą być m&msy czy mogą być lentilky lub inne tego typu cukiereczki?
Mogą być inne lentilki 😏
Polecam przepis , nie dość że pyszny to jeszcze efektownie wychodzą ciastka 🌷🌸🥰🥰🥰
Bardzo mi miło ♥️ Piękne wyszły ☺️
Super przepis! Polecam. Cieszę się, że trafiłam na stronę tego bloga i fb. Mnóstwo inspirujacych przepisów, wszystko fajnie opisane i pokazane. Dziękuję!
Wyszły piękne 😍 Dziękuję za miły komentarz!
Wyszły piękne i smaczne, bardzo polecam
Bardzo mi miło ♥️