Nadzienie serowo-budyniowe to pyszne połączenie ugotowanego budyniu z serem z wiaderka. Bardzo je lubię i wykorzystałam je już m.in. do:
- ślimaczków drożdżowych,
- drożdżówek
- i naleśników.
Tym razem zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne i szybkie do przygotowania koperty z ciasta francuskiego. To idealny deser do kawy czy domowa słodkość na przyjście niespodziewanych gości. Ciasto francuskie to od dawna mój przyjaciel i mam je zawsze w lodówce.
Pamiętajcie, żeby ciasto francuskie było zimne, prosto z lodówki. A najważniejsza rzecz to dokładne zlepienie ciasta na łączeniu. Wówczas nadzienie nie wypłynie.
Więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego
- Francuskie koperty serowe
- Francuska napoleonka
- Francuskie rogaliki z nutellą
- Francuskie ślimaczki pizza
To idealny deser do kawy czy domowa słodkość na przyjście niespodziewanych gości.
Francuskie koperty serowo-budyniowe
Składniki (6 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g),
- NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE:
- 250g sera trzykrotnie mielonego z wiaderka,
- 1 szklanka mleka (250ml),
- 50g cukru,
- 4 łyżki rodzynek (50g),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 20g masła,
- DODATKOWO:
- 1 jajko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE: Rodzynki umieszczamy w misce. Zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy je na sicie i dokładnie osuszamy. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.
* Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
Ciasto francuskie (wyjęte prosto z lodówki) rozwijamy i kroimy ostrym nożem na 6 równych części. Na każdą z części wykładamy porcję nadzienia serowego (około 60-70g nadzienia).
* Nadzienia serowo-budyniowego troszkę zostanie. Można podać je do naleśników lub zjeść po prostu samo.
Następnie zakładamy na siebie dwa przeciwległe boki prostokąta i dokładnie je zlepiamy. Kolejno zakładamy pozostałe dwa przeciwległe boki i również dobrze je zlepiamy. Koperty muszą być dobrze zlepione by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim każdą z kopert. Koperty pieczemy około 21-23 minuty, do ładnego zarumienia. Smacznego!