Karmelowe cakesicles

To już drugi przepis na ciastka na patyku w "Weekendowej Cukierence". Jakiś czas temu prezentowałam Wam wersję waniliową. Przypomnę, że cakesicles to kawałki ciasta zatopione w czekoladzie. Aby je przygotować potrzebujemy specjalną formę silikonową i patyczki do lodów. Do dzisiejszych cakesciles użyłam czekolady karmelowej. A do bazowego ciasta dodałam serek mascarpone i masę kajmakową. Dekoracja to małe beziki, małe czekoladki oraz precelki i złoty maczek cukrowy. Te małe czekoladki wykonane są z rozpuszczonej czekolady przy użyciu formy silikonowej .

Karmelowe cakesicles

Karmelowe cakesicles

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasta babkowego (przepis poniżej),
  • 60g serka mascarpone,
  • 45g kajmaku,
  • DODATKOWO:
  • 200-300g czekolady karmelowej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,
  • DEKORACJA:
  • Beziki,
  • Małe czekoladki,
  • Złoty maczek cukrowy,
  • Precelki,
  • Pokruszone bezy,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Dodajemy kajmak i serek mascarpone i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odrywamy kawałek ciasta (o masie 45g) i umieszczamy go we wgłębieniu formy silikonowej. Moja forma silikonowa ma 4 wgłębienia o wymiarach 7x4cm. Ciasto dokładnie ugniatamy i wyrównujemy jego brzeg. Wówczas przez otwór w formie silikonowej wkładamy patyczki do lodów. Gotowe ciasto w formie wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Z tej proporcji uzyskamy 6 cakeslices i zostanie nam jeszcze około 30-35g ciasta, z którego możemy przygotować cake pops.

Po tym czasie formę wyjmujemy. Nasze lody na patyku wyjmujemy odchylając lekko formę i jednocześnie wypychając patyczek z ciastem. Lody układamy na tacce i odkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.

Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy karmelową czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklanka powinna mieć taką średnicę, aby można było w niej swobodnie zanurzyć ciasto na patyku. Szklankę warto także podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko stygła.

Ciasto na patyku wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Ciasto wyciągamy i czekamy aż czekolada obcieknie. Możemy puknąć 2-3 razy patyczkiem o rant szklanki, aby zleciał nadmiar czekolady. Gdy już czekolada spłynie to cakesicles układamy na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni cakesicles.

Cakesicles ozdabiamy. Nasze dekoracje przyklejamy na rozpuszczoną czekoladę. Wystarczy odrobinę czekoladę rozpuścić i delikatnie przy pomocy wykałaczki posmarować ozdoby. Następnie ozdoby przykleić do lodów, lekko docisnąć.

Cakesicles wyjmujemy 1-2 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 85g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 85g masła,
  • Szczypta soli,
  • 160g mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

Karmelowe cakesicles

Karmelowe cakesicles

Karmelowe cakesicles

Karmelowe cakesicles

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij