Domowe ciasteczka Digestive

Dziś w "Weekendowej Cukierence" przenosimy się do Anglii. Zapraszam na słynne angielskie ciasteczka Digestive. Pokochaliśmy ich smak całą rodziną. Przez pewien czas nie można było ich kupić w Polsce. Pamiętam, że wtedy szwagierka przywoziła nam je z Wielkiej Brytanii. Ciasteczka są chrupiące, mają złocisty kolor, a przy tym są zdrowe, bo zawierają mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane. Świetnie pasują do kubka kawy lub herbaty.

Co więcej, są podstawowym składnikiem ciasteczkowych spodów do serników czy innych deserów. Zobaczcie sami ile przepisów z ich wykorzystaniem jest na blogu (TUTAJ).

Są szybkie do przygotowania. Jedyną trudnością może okazać się wałkowanie ciasta, ale ciasto włożone pomiędzy dwa arkusze folii bardzo ładnie się wałkuje.

Domowe ciasteczka Digestive

Domowe ciasteczka Digestive

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • 100g masła,
  • 1-2 łyżki mleka,
  • 50g ksylitolu (lub cukru brązowego lub zwykłego),
  • 100g płatków owsianych,
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • Czekolada mleczna lub gorzka

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane mielimy w blenderze kielichowym. Aczkolwiek nie mielimy ich na mąkę, ale troszkę grubiej, aby cząstki płatków były wyczuwalne.

Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne pokrojone masło oraz mleko. Rękoma rozdrabniamy masło z suchymi składnikami tak jak się robi kruszonkę. Gdy masło już się rozdrobni to zagniatamy kulę z ciasta. Mleka dodajemy tyle, by dało się uformować zwartą kulę z ciasta.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 5mm pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto jest bardzo klejące więc niestety nie da się go wałkować inaczej. Przy pomocy szklanki wycinamy okrągły kształt ciastka. Ciasteczka ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka pieczemy około 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy, a ciastka pozostawiamy jeszcze na 5 minut, bo będą miękkie.

Ciastka można dodatkowo posmarować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku do 2-3 dni.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Jedno ciastko zawiera około 86kcal. W tym:

  • węglowodany – 9,9g,
  • białko – 1,4g,
  • tłuszcz – 5,1g,
  • błonnik – 1,0g.

Kaloryczność ciasteczka policzyłam przy założeniu użycia ksylitolu.

2) Ciasteczka można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

Domowe ciasteczka Digestive

Domowe ciasteczka Digestive

Domowe ciasteczka Digestive

Domowe ciasteczka Digestive

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij