Delicje z galaretką wiśniową

Czwartek, czwarteczek, czwartunio 🙂 Pora zatem na kolejny przepis z serii Strefa Sweet Fit. Dzisiaj będzie to zdrowa wersja ciastek, które chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował, a na które połowa z nas ma swoja własną taktykę jedzenia. Ja najpierw zjadam czekoladę, później misternie obgryzam biszkopt, by na koniec cieszyć się pyszną galaretką. No jasne, że chodzi o delicje! Obiecuję Wam - kiedy spróbujecie tych zdrowych ciasteczek nie będziecie mieli ochoty wracać do wypełnionych po brzegi cukrem oryginałów.

Jednym ze składników dzisiejszej galaretki będą nasiona chia. Są to nasiona szałwii hiszpańskiej - Salvia hispanica, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, a te usprawniają pracę naszego mózgu, poprawiają nastrój i koncentrację. Te niewielkie nasionka to świetne źródło błonnika - ponoć najlepsze na świecie - około 40% masy to błonnik (może on absorbować do 10-12 krotnie więcej wody niż sam waży, co skutkuje wytworzeniem żelu i pęcznieniem w żołądku. Stad wielka rola w odchudzaniu, ponieważ dzięki temu powinna zmniejszyć się ilość przyjmowanych przez nas kalorii, a wchłanianie powinno być spowolnione), wysokiej jakości białka, a zarazem produkt nisko węglowodanowy. Nasiona chia to również świetne źródło wapnia (jest go w nich go więcej niż w produktach mleczarskich), cynku, fosforu  żelaza - dzięki czemu dbają o naszą skórę, kości, włosy i paznokcie.

Nasiona chia są nazywane "superfoods" ("superżywność")  i chyba każdy zgodzi się, że na ten tytuł zasługują. Są tanie, niezmiernie łatwe w „obsłudze”, bezglutenowe (!) więc nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do codziennego jadłospisu. Ze swojej strony zdecydowanie polecam!

A  przepis na zdrowe delicje już do Was leci, smacznego i na zdrowie! 🙂

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

SKŁADNIKI (18 SZTUK):

  • BISZKOPTY:
  • 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 40 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej kokosowy do wysmarowania foremek
  • NADZIENIE:
  • 280 g mrożonych wiśni
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 120 g gorzkiej czekolady (min 70 % kakao)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPTY: Na samym początku nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (180 stopni przy funkcji termoobieg) oraz wysmaruj olejem kokosowym formę muffinkową.

Teraz bierzemy się już do przygotowywania ciasteczek.  Obiecuję, że będzie szybko i wyjątkowo łatwo. Najpierw wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce umieść jajka i cukier, a następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut – konsystencja powinna przypominać pianę z białej, powinna być puszysta. Kolejnym krokiem jest dodanie maki do wspomnianej puszystej masy- ale rob to bardzo ostrożnie, by piana nie opadła - najlepiej drewnianą  lub silikonową łyżką; nie używaj miksera! Do form muffinkowych dodaj po łyżce stołowej gotowego ciasta, wyrównaj powierzchnie i umieść w piekarniku na 5-8 minut.

Czas pieczenia zależy od tego, czy chcesz osiągnąć chrupiące  biszkopciki (wtedy 8 minut) czy interesuje Cię puszysta „gąbka”-wtedy ogranicz się do 5 minut.

GALARETKA: Zamrożone wiśnie umieść w małym garnuszku i ogrzewaj do momentu zagotowania. Dodaj ksylitol i ogrzewaj całość przez kilka minut. Gdy ilość soku zredukuje się, zestaw z ognia do przestygnięcia. Po chwili dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Umieść gotowa galaretkę w lodowce na 15 minut. Następnie nakładaj po łyżeczce gotowej konfitury na wcześniej przygotowanych biszkoptach.

POLEWA CZEKOLADOWA: Czekoladę połącz z olejem kokosowym i ogrzewaj nad kąpielą wodna do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia obu skalników. Polewaj gotowa mieszanina ciastka (ja robiłam to na kratce do studzenia wypieków).

 Gotowe ciastka przechowuj w lodówce.

Uwagi:

1)   Mąkę migdałową można zastąpić dowolnego rodzaju mąką.

2)  Zamiast wiśni z powodzeniem można zrobić galaretkę  malinową lub porzeczkową.

3) Jeśli nie masz cukru kokosowego to śmiało możesz skorzystać z cukru trzcinowego.

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową

Delicje z galaretką wiśniową





2 komentarzy

  1. Są przepyszne, na pewno kiedyś powtórze. Ja nie dawałam oleju kokosowego, bo nie chciałam ich trzymać w lodówce. Bomba ciacha!!!

    • cukiereczek

      Cieszymy się, że smakowały 😉

Zostaw odpowiedź