Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wspaniałe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym. Są to kruche ciastka posmarowane kremem ciasteczkowym Lotus, udekorowane na wzór reniferka. Zamiast kremu ciasteczkowego można użyć nutelli czy kremu pistacjowego. Do dekoracji przygotowałam lukier królewski, ale można zrobić także inny, swój ulubiony. Można użyć także gotowych pisaków cukrowych.

Ciastka słodkie reniferki
Więcej przepisów na świąteczne ciastka
- Pierniczki zaparzane
- Miodowe kanapki
- Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
- Ciastka imbirowe z czekoladą

Ciastka słodkie reniferki
Są przepyszne i przyciągają wzrok!
Ciastka słodkie reniferki
SKŁADNIKI:
- CIASTKA:
- 380g mąki pszennej,
- 90g cukru drobnego,
- 220g masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- ¾ łyżeczki aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- krem Lotus,
- lukier
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i cienko rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Resztę ciasta trzymamy w lodówce. Za pomocą foremek wycinamy okrągłe ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Część ciasteczek robimy z dziurką. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Mniejsze i cieńsze ciasteczka pieką się krócej, a większe i grubsze dłużej – także trzeba obserwować ciastka podczas pieczenia.
Upieczone ciasteczka smarujemy kremem i składamy po dwa. W dziurkę wkładamy mm&s'a i lukrem robimy oczy i rogi dla renifera.
*Można użyć gotowych pisaków cukrowych.
Życzę smacznego!

Ciastka słodkie reniferki










