Ciasteczka z patelni (Welsh cakes)

Jeżeli nie posiadacie piekarnika lub piekarnik jest popsuty, ale chodzi za Wami coś słodkiego to przychodzę Wam z pomocą. Te ciasteczka przygotowuję się podobnie jak kruche ciasto, ale zamiast piec to smaży się je na patelni. Są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Przygotowuję się je bardzo szybko. Ciasteczka są najlepsze pierwszego i drugiego dnia. Są wówczas kruchutkie. Przez następne dni troszkę miękną, ale nadal są smaczne. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w pojemniczku. Naprawdę polecam!

Ciasteczka te znane są pod nazwą welsh cakes. Są to walijskie ciastka tradycyjnie wypiekane w dniu 1 marca czyli w święto patrona Walii św. Dawida.

Ciasteczka z patelni

Ciasteczka z patelni

SKŁADNIKI (25-30 sztuk):

  • 125g masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki rodzynek.
  • Odrobina aromatu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajka i aromat waniliowy, chwilkę jeszcze siekamy. Następnie dodajemy rodzynki i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Ciasto podsypujemy mąką. Za pomocą wykrawaczki wycinamy ciasteczka. Należy mocno przyciskać foremkę do ciasta.

Rozgrzewamy patelnię. Ustawiamy ogień na dość mały. Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Olej rozcieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Wkładamy partiami ciasteczka i smażymy je około 3-4 minuty z każdej strony, na rumiano. Ciasteczka wyjmujemy i pozwalamy im ostygnąć. Gdy ostygną to stwardnieją.

Życzę smacznego 🙂

Ciasteczka z patelni

Ciasteczka z patelni





24 komentarzy

  1. Polecam ten przepis! Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i przede wszystkim szybkie w robocie 😉 zagoszczą na stałe w naszym menu :)u nas dziś z kawałkami czekolady!

    • cukiereczek

      Mamakuby wyglądają idealnie ? Cieszę się, że smakowały ?

    • Ciasteczka pyszne, w sam raz na szybko dla gości. Dziękuję za przepis?

      • cukiereczek

        Dziękuję i polecam się ?

  2. Aga

    Ciastka pyszne i co najlepsze szybkie w wykonaniu z dostępnych składników w każdym domu. Polecam

    • cukiereczek

      Aga jakie piękne ? Miło mi to czytać ?

  3. Czy ciasteczka wyjdą z margaryną zamiast masła ? I czy zamiast rodzynek można np dodać gorzką czekoladą?Czy wiórkami?

    • cukiereczek

      Kasia tak, można użyć margaryny. Myślę, że czekolada może się tutaj średnio sprawdzić, bo będzie się rozpuszczała na patelni i będzie się do niej przyklejała. Może żurawina? Albo w ogóle bez dodatków?

  4. Szybkie pyszne i chrupiące ?

    • cukiereczek

      Ankagje wyglądają pysznie ?

  5. Wyszły bardzo smaczne ?❤️?

    • cukiereczek

      Selennea cieszę się, że smakowały 🙂

  6. Bardzo smaczne ciasteczka i szybkie w przygotowaniu ☺️☺️? Polecam!!??

    • cukiereczek

      Klaudia bardzo dziękuję ? Pięknie się prezentują!

  7. Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia ciasteczka – wręcz idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy, tak jak dzisiaj mojego męża. 😉 Do ciasta dodatkowo dorzuciłam kawałki czekolady – mąż był zachwycony. Są pyszne i uzależniające 🙂

    • cukiereczek

      Cyanna bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasteczka smakowały 🙂

  8. Ciastka Naprawdę Szybkie w przygotowaniu w smaku maślane i kruche Pyszne ?

    • cukiereczek

      Kasiu jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały ?

      • Są przepyszne! Proste, szybkie, IDEALNE!

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło 😀

        • Czy można dodać miód? Jak wygląda zmiana proporcji w takiej sytuacji?

          • cukiereczek

            Kasiu myślę, że nie można zastąpić cukru miodem ?

  9. Czy mogę zamienić mąkę na kokosowa lub ryżowa? Wyglądają wspaniale. Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Nie próbowałam.

Pozostaw odpowiedź Kasia