Witam w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam na pyszne ciasteczka. Smakiem przypominają ciastka francuskie, ale mają słodko-kwaśny smak (twaróg w połączeniu z cukrem). Znikają w mgnieniu oka i wychodzi ich całkiem sporo. Ciasteczka robi się dość szybko. Kluczem do sukcesu jest schłodzenie ciasta, a następnie wkładanie zimnego ciasta do rozgrzanego piekarnika. Ważne jest też, aby ciastka mocno skleić, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- 200g zamrożonego masła,
- 200g twarogu półtłustego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- ½ szklanki cukru do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Masło wcześniej wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Na mąkę ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone masło. Masło dokładnie łączymy z mąką, a następnie z pokruszonym bardzo drobno twarogiem. Kolejno dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta szklanką wycinamy kółka. Do miseczki wsypujemy cukier i każdy krążek ciasta obtaczamy z obu stron w cukrze. Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśnika). Jeszcze raz obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika!). Przy składaniu ciasto dociskamy, aby ciastka nie otworzyły się podczas pieczenia.
Smacznego
Pyszne i proste do zrobienia… znikają ze stołu w mgnieniu oka.. Na pewno będę robić często..
Germsik wyglądają perfekcyjnie
Ciesze się, że smakowały.
Słodziutkie i w sam raz na “gryza”
Paulinko pysznie wyglądają
Genialne!!! Właśnie robię kolejną porcję, rozeszły się w mgnieniu oka. Myślę, że będą doskonale nawet na święta Wielkanocne. Pozdrawiam!
Kasiu bardzo się cieszę, że smakowały
Wyglądają perfekcyjnie 
Polecam
dzieci zachwycone 
Malwina ciesze się, że Wam smakowały
Do ciasteczek nie trzeba dawać proszku do pieczenia?
Ile dni utrzymują świeżość, jak przechowywac? Chciałabym zrobić więcej przed imprezą.
Gusia nie dodajemy proszku do pieczenia. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniczku. Myślę, że wytrzymają nawet tydzień, ale najsmaczniejsze będą do 2-3 dni po przygotowaniu.
rewelacyjne pozdrawiam
Woy dziękuję
Kruche i pyszne ciasteczka serowe u mnie zrobiły furorę.
Proste w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne,POLECAM
Irenaduma wyglądają rewelacyjnie
Cieszę się, że smakowały 
Pyszne:) O ciastkach, po które sięga się i sięga, bo nie można przestać ich jeść moje dzieci mówią, że są uzależniające. Naleśniczki właśnie dołączyły do ich grona:)
Joanna wyglądają perfekcyjnie
Ciesze się, że przypały Ci do gustu 
Przepyszne!!! Piekłam już kolejny raz, coraz smaczniejsze wychodzą, polecam, pozdrawiam
Asiu pysznie się prezentują
Ciasteczka super robilam je pierwszy raz bardzo szybko i łatwo się robi super polecam
Bardzo się cieszę, że smakowały ?
Przepyszne ciasteczka! Szybkie i proste w zrobieniu, córka miała trochę frajdy w obtaczania w cukrze i tak pracą zespołową zrobiłyśmy mnóstwo ciastek, które bardzo szybko znikły
Paulina jakie piękne ? Bardzo cieszę się, że smakowały ?
Ciasteczka proste w wykonaniu smak i zapach który sie rozchodzi po domu podczas pieczenia jest obledny ???
Renata pięknie się prezentują