Ciasteczka budyniowe

Jedne z moich ulubionych ciasteczek to ciastka melting moments. Jeśli przygotujemy je bez nadzienia to otrzymamy pyszne ciastka budyniowe.

Ciasteczka budyniowe wprost rozpływają się w ustach. Smakiem przypominają ciasteczka piaskowe, są bardzo kruchutkie. Co więcej są bardzo proste do przygotowania, a wszystkie składniki do ich przygotowania na pewno macie w domu. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują więc można je upiec kilka dni wcześniej. Do ciasta kruchego nie dodajemy żółtek, powstaje ono z połączenia mąki, masła, cukru pudru i budyniu. Prosto i smacznie 🙂 Zapraszam gorąco do ich przygotowania. Gwarantuje, że je pokochacie <3

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • 120g miękkiego masła,
  • 40g cukru pudru,
  • 40g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego),
  • 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 120g mąki,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 20g. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasteczka można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą.

2) Gdyby ciastka za szybko się rumieniły to znaczy, że temperatura jest za wysoka – wówczas zmniejszamy odrobinę temperaturę pieczenia.

3) Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 2 tygodni.

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

33 komentarzy

  1. Polecam w 100%. Pyszne i kruchutkie ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękne! Cieszę się, że smakowały 😉

  2. A to moje ciasteczka budyniowe. Kruchutkie, mięciutkie, po prostu pyszne!!! Dziękuję za przepis.

    • cukiereczek cukiereczek

      Pysznie wyglądają ? Cieszę się, że smakowały ?

      • Od dziś są to moje ulubione ciasteczka ! Cudownie kruche i przepyszne ??
        Pozdrawiam serdecznie ?

        • cukiereczek cukiereczek

          Bardzo mi miło 🙂

          • Ciasteczka pyszne i kruche. Dzięki bardzo szybkiemu sposobowi wykonania i wyjątkowemu smakowi na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole ?

          • cukiereczek cukiereczek

            Paulina wyglądają idealnie! Cieszę się, że smakowały 🙂

        • Super szybki i prosty przepis. Ciasteczka przepyszne ❤️

          • cukiereczek cukiereczek

            Cieszę się, że smakowały ?

  3. Ciasteczka są przepyszne? Szybciutko się robi, nie wymagają leżakowania w lodówce, a mimo to są kruchutkie. Na następny raz robię od razu z dwóch porcji ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu jakie piękne 😀

  4. Pysznie są te ciasteczka?i bardzo szybko znikają ??

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  5. Pyszne, kruche, aromatyczne, waniliowe… takie jakie powinny być ciasteczka

    • cukiereczek cukiereczek

      Lucyna jakie piękne Ci wyszły 🙂

  6. Najlepsze na świecie

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękne <3

  7. Przepyszne ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały!

  8. Avatar Ela

    Czy ciasto na ciasteczka można przechowywać w lodówce?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, ale przed pieczeniem ciasteczek trzeba ciasto wyjąć 1-2 h wcześniej, żeby się ociepliło.

  9. Twój komentarz

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękne 🙂

  10. Cudownie delikatne, szybkie w wykonaniu jak i znikaniu ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakują 🙂

  11. Ciasteczka rewelacja jeszcze tak szybkiego przepisu nie widziałam. Trochę zmodyfikowałam kształt ale rodzinka mówi, że przepyszne.

  12. Ciasteczka super jeszcze tak szybkiego przepisu nie widziałam. Trochę zmodyfikowałam kształt ale rodzinka mówi, że przepyszne.

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  13. Witam. Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu??

Pozostaw odpowiedź Kasia

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij