Jeśli znudziły się Wam sklepowe wafelki to przychodzę dziś do Was z propozycją na przepyszne i kolorowe domowe wafle. Ich przygotowanie zajmuje tylko kwadrans. A wszystkie składniki są łatwo dostępne. Wystarczy rozpuścić masło z cukrem i mlekiem. Następnie zagotować, wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Taką gotową masą galaretkową przekładamy andruty. I gotowe. Wystarczą 2 godzinki w lodówce i już możemy się nimi zajadać.
Te wafle to nasz smak dzieciństwa. Fajne jest w nich to, że można użyć rożnych galaretek i otrzymać wafelki o różnych kolorach. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli przepadną, gdy ich zasmakują. Przechowuje je w lodówce, a wyjmuje tuż przed podaniem.
Składniki:
- 200g masła,
- 1/2 szklanki mleka (125ml),
- 2/3 szklanki cukru (130g),
- 2 galaretki,
- 1 opakowanie wafli 26x26cm (5 sztuk)
Przygotowanie:
Do przygotowania wafli najlepiej użyć dwóch galaretek o różnych kolorach. Użyłam galaretki truskawkowej i brzoskwiniowej.
Przygotowujemy dwa rondelki. W jednym rondlu umieszczamy połowę masła (czyli 100g), połowę mleka (czyli 60ml) i połowę cukru (czyli 1/3 szklanki). W drugim rondlu umieszczamy dokładnie te same składniki czyli połowę masła, połowę mleka i połowę cukru. Oba rondelki wstawiamy na ogień i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Od razu do jednego rondla wsypujemy galaretkę truskawkową, a do drugiego galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do dobrego połączenia i rozpuszczenia galaretki.
Na desce układamy pierwszego wafla. Smarujemy go połową masy czerwonej. Masa będzie na początku płynna i bez problemu się rozsmaruje. Masa zaczyna szybko tężeć. Przykładamy drugiego wafla lekko dociskając. Rozsmarowujemy równomiernie połowę masy brzoskwiniowej. Przykładamy kolejnego wafla. I czynności powtarzamy tzn. masa czerwona - wafel - masa brzoskwiniowa - wafel. Gotowe wafle obciążamy deską i chowamy do lodówki na min. 2h.
Po tym czasie wafle kroimy ostrym nożem. Wafle przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Galaretka ma być zimna czy gorąca, dopiero co wymieszna, podczas wykładania na wafle?
Taka trochę przestudzoną, ale nie zimna😃
Super przepis. Sprawdziłam wychodzą jak u babci 👍❣️🥰
Bardzo mi miło ♥️
Twój komentarz
Nie. W tym przepisie potrzebny jest tłuszcz.
Super wafelki 😊 strasznie wciągają 😊
Bardzo się cieszę, że smakują ♥️
jak dlugo mozna przechowywac wafle?
W lodówce to myślę, że do 2 tygodni.
Pyszne. Dzieci uwielbiają 😍
Cieszę się, że smakują 🙂