Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam na pyszne śniadaniowe bułeczki, Bułeczki mają pyszny, maślany smak, są chrupkie, a jednocześnie mięciutkie. Samo ciasto jest mało słodkie, słodyczy nadaje suszona żurawina. Zatem można je podawać na wytrawnie lub na słodko. Jednak najlepiej smakują posmarowane tylko masłem i podane z kubkiem mleka lub kakao, gorąco polecam 🙂
Mleczne bułeczki z żurawiną
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 500g mąki,
- 8g drożdży suszonych instant,
- 2 łyżki cukru,
- 150ml mleka,
- Szczypta soli,
- 2 jajka,
- 100g masła,
- 70g suszonej żurawiny,
- DODATKOWO:
- 2 żółtka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli i ucieramy je przez chwilkę. Następnie łączmy je z ciepłym mlekiem, mieszamy. Kolejno dodajemy suche drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy.
Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez chwilkę. Następnie do ciasta dodajemy suszoną żurawinę i wygniatamy ciasto jeszcze chwilkę, aby żurawina „zatopiła się” w cieście. Gotowe ciasto odkładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie – podwojenia objętości – na około 1,5-2h.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na stolnicy. Dzielimy je na 12 równych części (po około 80g). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem w każdej bułeczce robimy podłużne nacięcie na środku. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia, powinny podwoić swoją objętość, na około 1-1,5h. Tuż przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanymi żółtkami.
Pieczemy je około 15 minut w 210 stopniach.
Życzę smacznego 🙂
Mleczne bułeczki z żurawiną
Mleczne bułeczki z żurawiną
8 g drozdzy-jakim cudem to ma się udać?!
Uda się na pewno ? 8g drożdży suszonych instant co odpowiada 25g świeżych drożdży.
Dziękuję za ciekawy przepis, zamierzam wypróbować.
Czy można ciasto/uformowane bułki przechować w lodówce przez noc, aby upiec z rana i cieszyć się smakiem świeżutkich domowych bułek na śniadanie? Czy taki wariant odpada?
Myślę, że można 😉