Nie wyobrażam sobie sezonu jagodowego bez jagodzianek. Nie mogło ich również zabraknąć w "Weekendowej Cukierence". Mogę powiedzieć, że zbieranie jagód to nasza rodzinna tradycja. Co roku wybieramy się do lasu większą lub mniejszą grupą i sami zbieramy te pyszne owoce leśne.
Jagodzianki to pewnie również dla Was smak dzieciństwa. Pyszne, mięciutkie bułeczki z jagodami, polane warstwą lukru. Zachęcam gorąco do ich przygotowania, bo smakują wyśmienicie 🙂
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki + do podsypywania,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 100g masła,
- 7g suszonych drożdży,
- Szczypta soli,
- JAGODY:
- 300g jagód,
- 3-4 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 1,5 łyżki mleka,
- Odrobina aromatu cytrynowego,
- 9 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąką, suche drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było letnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby było miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy szczyptą mąki i odstawiamy do podrośnięcia na 1,5-2h. Miskę nakrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 16 części (po 60-65g każda). Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed formowaniem jagodzianek, aby nie puściły soku. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na placek. Na środek wykładamy 1 łyżkę jagód z cukrem. Placka zlepiamy dokładnie tak jak pieroga, a następnie formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na 2 blaszkach z piekarnika. Odstawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły, przykrywamy je ściereczką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Jagodzianki pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach, aż się ładnie zarumienią. Bułki studzimy.
Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i aromat cytrynowy, dodajemy stopniowo cukier puder ciągle ucierając. Gotowym lukrem smarujemy jagodzianki i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aby lukier stężał.
Życzę smacznego 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
Nie mogę się doczekać lata, żeby wypróbować ten przepis, czuje, że bułeczki wyjda smaczne, tak jak ciasta, które zrobiłam z bloga
Pyszne jagodzianki mam i ja 🙂
Soweella wyglądają pysznie 🙂
Jak tylko pojawiają się jagody – jagodzianki są obowiązkowe i choć ich cena w tym roku jest zabójcza – musiałam je zrobić. Są pyszne, mięciutkie i puszyste.
Joanna aż mam ochotę je zjeść 🙂 Pysznie wyglądają 🙂
Jagodzianki jednym słowem Pyszne ?
Bardzo mi miło 🙂