Nie wyobrażam sobie sezonu jagodowego bez jagodzianek. Nie mogło ich również zabraknąć w "Weekendowej Cukierence". Mogę powiedzieć, że zbieranie jagód to nasza rodzinna tradycja. Co roku wybieramy się do lasu większą lub mniejszą grupą i sami zbieramy te pyszne owoce leśne.

Jagodzianki to pewnie również dla Was smak dzieciństwa. Pyszne, mięciutkie bułeczki z jagodami, polane warstwą lukru. Zachęcam gorąco do ich przygotowania, bo smakują wyśmienicie 🙂

Jagodzianki

Jagodzianki

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki + do podsypywania,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 100g masła,
  • 7g suszonych drożdży,
  • Szczypta soli,
  • JAGODY:
  • 300g jagód,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 1,5 łyżki mleka,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • 9 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąką, suche drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było letnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby było miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy szczyptą mąki i odstawiamy do podrośnięcia na 1,5-2h. Miskę nakrywamy ściereczką.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 16 części (po 60-65g każda). Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed formowaniem jagodzianek, aby nie puściły soku. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na placek. Na środek wykładamy 1 łyżkę jagód z cukrem. Placka zlepiamy dokładnie tak jak pieroga, a następnie formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na 2 blaszkach z piekarnika. Odstawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły, przykrywamy je ściereczką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Jagodzianki pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach, aż się ładnie zarumienią. Bułki studzimy.

Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i aromat cytrynowy, dodajemy stopniowo cukier puder ciągle ucierając. Gotowym lukrem smarujemy jagodzianki i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aby lukier stężał.

Życzę smacznego 🙂

Jagodzianki

Jagodzianki





8 komentarzy

  1. Ola

    Wyglądają pysznie 🙂

  2. Nie mogę się doczekać lata, żeby wypróbować ten przepis, czuje, że bułeczki wyjda smaczne, tak jak ciasta, które zrobiłam z bloga

  3. Pyszne jagodzianki mam i ja 🙂

    1B2434C4-4D5B-437E-9D53-461FFE48F865

    • cukiereczek

      Soweella wyglądają pysznie 🙂

  4. Jak tylko pojawiają się jagody – jagodzianki są obowiązkowe i choć ich cena w tym roku jest zabójcza – musiałam je zrobić. Są pyszne, mięciutkie i puszyste.

    DSCN1615

    • cukiereczek

      Joanna aż mam ochotę je zjeść 🙂 Pysznie wyglądają 🙂

  5. Jagodzianki jednym słowem Pyszne ?

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

Zostaw odpowiedź