Drożdżówki z leśnymi owocami

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W tym tygodniu zapraszam na pyszne, mięciutkie drożdżówki z malinami, jeżynami i jagodami. Zwieńczenie bułeczek stanowi słodka kruszonka. Świetnie sprawdzą się jako letnie śniadanie lub podwieczorek, można je zabrać na piknik, do szkoły lub pracy. Możemy cieszyć się ich smakiem także zimą bowiem do ich przygotowania można użyć mrożonych owoców. Gorąco polecam 🙂

 

 

Składniki:

 

  • 7g suchych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 400g owoców leśnych (malin, jagód, jeżyn),
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej,
  • KRUSZONKA:
  • 60 g masła,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie:

 

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto podsypując mąką. Masę dzielimy na 9 części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce w znacznej odległości od siebie (bułeczki znacznie urosną podczas pieczenia).

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami. Wówczas dnem szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie (szklankę wciskamy prawie do samej blaszki). Do wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej i wykładamy porcję owoców. Pozostałe białko rozkłócamy i smarujemy nim drożdżówki. Gotowe bułeczki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Uwaga: Zamiast suchych można użyć 12g zwykłych drożdży. Należy wówczas zrobić rozczyn.




4 komentarzy

  1. Pyszne! Wracam do tego przepisu 🙂

    • cukiereczek

      Aneta jakie piękne ?

  2. Czy do tego przepisu można użyć mrożonych owoców?

    • cukiereczek

      Pewnie! Dajemy bez rozmrażania.

Zostaw odpowiedź