Drożdżówki z leśnymi owocami

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W tym tygodniu zapraszam na pyszne, mięciutkie drożdżówki z malinami, jeżynami i jagodami. Zwieńczenie bułeczek stanowi słodka kruszonka. Świetnie sprawdzą się jako letnie śniadanie lub podwieczorek, można je zabrać na piknik, do szkoły lub pracy. Możemy cieszyć się ich smakiem także zimą bowiem do ich przygotowania można użyć mrożonych owoców. Gorąco polecam 🙂

 

 

Składniki:

 

  • 7g suchych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 400g owoców leśnych (malin, jagód, jeżyn),
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej,
  • KRUSZONKA:
  • 60 g masła,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie:

 

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto podsypując mąką. Masę dzielimy na 9 części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce w znacznej odległości od siebie (bułeczki znacznie urosną podczas pieczenia).

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami. Wówczas dnem szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie (szklankę wciskamy prawie do samej blaszki). Do wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej i wykładamy porcję owoców. Pozostałe białko rozkłócamy i smarujemy nim drożdżówki. Gotowe bułeczki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Uwaga: Zamiast suchych można użyć 12g zwykłych drożdży. Należy wówczas zrobić rozczyn.




2 komentarzy

  1. Pyszne! Wracam do tego przepisu 🙂

    • cukiereczek

      Aneta jakie piękne ?

Pozostaw odpowiedź Aneta

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij