Drożdżówki z jagodami

Wreszcie możemy piec do woli bułeczki z jagodami 🙂 W lasach pojawiły się już pierwsze jagody.

Dziś prezentuję Wam krok po kroku przygotowanie drożdżówek. Często dostaje pytania o to jak uformować taki ładny rant w bułeczce. Wystarczy szklanka i gotowe. Zobaczcie sami na zdjęciach. Przygotowanie domowych drożdżówek to nic trudnego - zwłaszcza jeśli posiadacie robot kuchenny z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Dodatkowo w tym przepisie używamy drożdży suszonych więc nie ma potrzeby robić rozczynu. Drożdżówki z jagodami są mięciutkie, puszyste, kwaskowe nadzienie świetnie współgra ze słodką, maślaną kruszonką. Polecam na letni podwieczorek!

Zajrzyjcie też do moich innych przepis na bułeczki z jagodami:

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • CIASTO:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 7g drożdży suszonych,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 60g masła,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • JAGODY:
  • 400g jagód,
  • 4 i ½ łyżeczki bułki tartej.
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

BUŁECZKI: Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Formujemy okrągłe bułeczki

Formujemy okrągłe bułeczki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy po ½ łyżeczki bułki tartej i porcję jagód.

We wgłębienie wkładamy po ½ łyżeczki bułki tartej i porcję jagód.

We wgłębienie wkładamy po ½ łyżeczki bułki tartej i porcję jagód.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Suche drożdże można zastąpić 12g świeżych drożdży. Należy wówczas zrobić rozczyn.

Drożdżówki z jagodami - przed pieczeniem.

Drożdżówki z jagodami - przed pieczeniem.

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

2 komentarzy

  1. Super przepis na jagodzianki i inne bułeczki z owocami. Od razu róbcie z podwójnej porcji,bo pojedyncza znika w mgnieniu oka😉
    Zawsze robiłam tradycyjne jagodzianki ale denerwowało mnie to, że jagody wypływały i niewiele ich zostawało w bułce.
    A tutaj wszystko co wrzuciłam zostało w cieście 💪
    Przepis zostanie już ze mną,bo rodzina domaga się krzykiem kolejnej porcji😂

    • cukiereczek

      O jak mi miło! Dziękuję za miły komentarz 😊

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij