Kolejny wypiek z rabarbarem pojawia się w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Te drożdżówki mają niepowtarzalny smak. Kwaśny rabarbar skąpany w karmelu w połączeniu z waniliowym budyniem smakuje wyśmienicie. Sprawdzą się jako słodki podwieczorek czy deser. Możemy zabrać je na piknik, do szkoły na drugie śniadanie. Polecam 🙂
Na przygotowanie drożdżówek trzeba poświęcić troszkę czasu. Ale jeśli wszystko dobrze rozplanujemy to wyrobimy się w 2-3 godziny. Zapewniam Was, że warto poświęcić ten czas, bo smak tych drożdżówek na długo zapada w pamięć,
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej tortowej,
- 20g świeżych drożdży,
- 2,5 łyżki cukru,
- 300ml mleka,
- 100g masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- BUDYŃ:
- 300ml mleka,
- 3 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżki cukru,
- 20g maki ziemniaczanej,
- 20g mąki pszennej,
- RABARBAR KARMELIZOWANY:
- 400g rabarbaru,
- 100g cukru,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 2 łyżki wody,
- KRUSZONKA:
- ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 5 łyżek cukru,
- 60g masła,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy 1 łyżkę budyniu. Na budyń wykładamy 1 łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
BUDYŃ: Do miseczki wlewamy 100ml mleka, dodajemy obie mąki, cukier i cukier wanilinowy i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy.
RABARBAR KARMELIZOWANY: Rabarbar obieramy lub nie i kroimy w kostkę 1-2 cm. Do rondelka wlewamy 2 łyżki wody i dodajemy cukier. Podgrzewamy go na średnim ogniu aż się rozpuści (cukru nie mieszamy łyżką ani razu! – możemy jedynie lekko potrząsnąć rondelkiem). Zwiększamy moc gazu i podgrzewamy aż karmel będzie miał złoty kolor (należy uważać, aby karmel się nie przypalił). Do rozpuszczonego cukru wkładamy rabarbar i imbir, mieszamy. Gotujemy kilka minut aż większość soku, który puści rabarbar, wyparuję. Rabarbar zdejmujemy z ognia i studzimy.
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Życzę smacznego 🙂
Przepis na podstawie strony Moje Wypieki.
boskie! 🙂 uwielbiam połączenie budyniu i rabarbaru 🙂
Świetne połączenie, smaowały wyśmienicie!
Cieszę się, bardzo mi miło 🙂
Twój komentarz
niczym z cukierni 🙂
Bułki są genialne! Ten budyń idealnie komponuje się z kwaśnym smaczkiem rabarbaru. Wszystko pięknie Pani opisała, nie miałam najmniejszego problemu z ich wykonaniem. Polecam wszystkim! 🙂
Kuchareczko, wyglądają przepysznie! Dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że smakowały 😀
Ulubione bułki mojego męża. Rozchodzą się jeszcze ciepłe:)
Piękne! 🙂
Pierwszy rabarbar w ogrodzie jest to muszą być wypieki. Pozdrawiam.
Będzie pyszny podwieczorek 🙂