Wypieki drożdżowe bardzo często goszczą w naszym domu. Zarówno ja, jak i mój mąż uwielbiamy je. Latem zazwyczaj przygotowuję bułeczki z owocami. A zimową porą stawiam na inne smaki. Piękę wówczas bułeczki mleczne, maślane, jogurtowe, z serem, budyniem czy z dodatkiem suszonych lub mrożonych owoców. Dzisiejszy wypiek to drożdżówki nadziane ugotowanym budyniem wymieszanym ze zmielonym serem. Te bułeczki po upieczeniu możemy dodatkowo polać lukrem. Drożdżówki są puszyste, a nadzienie serowo-budyniowe zachwyci Was smakiem 🙂 Polecam na drugie śniadanie do szkoły lub na śniadanie z kubkiem kakao.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 375g mąki pszennej,
- 35g świeżych drożdży,
- 75g cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- 75g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- Szczypta soli,
- NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE:
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 1 szklanka mleka,
- 80g cukru,
- 250g sera trzykrotnie zmielonego,
- 20g masła,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE: Do garnka wlewamy ¾ szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 70g każda). Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 25 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy równomiernie porcję nadzienia serowo-budyniowego.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Życzę smacznego 🙂
Wspaniały przepis ,wykorzystałam do upieczenia nie tylko drożdżówek,ale też do drożdżówki z borówkami,ciasto jest puszyste i smaczne ,polecam wszystkim.
Joanna super pomysł! Cieszę się, że smakowało 😉
Jaki ser będzie najlepszy?
Mój ulubiony lub Piątnica.
Robiłam dzisiaj, ale z owocami mrożonymi kruszonką i lukrem. W przepisie bylo jedno lub dwa jajka w zależności od wielkosci ja dodałam dwa przez co musiałam dać więcej mąki. Wyszły obłędne ! Puszyste , miękkie jednym słowem przepyszne ! Czekam na lato następne będą z rabarbarem ?
Bardzo mi miło ❤️
Wyszły przepyszne, puszyste i mięciutkie ciasto, a masa delikatna i smaczna.Dałam dwa jajka i trochę więcej mąki. Super przepis polecam. Pierwszy raz ciasto drożdżowe wyszło mi takie delikatne.
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗
Kasiu ja zamiast małych bułeczek upiekłam dwie drożdżówki duże, dodatkowo dołożyłam rodzynki i polałam lukrem.Ciasto puszyste mięciutkie no rewelacja 🙂 u mnie synuś ostatnio wyrabia ciasta tak się mu spodobało a robi to perfekcyjne a ma dwa latka dopiero, rośnie mi cukiernik 🤭☺️
O super pomysł ❤️
Faktycznie, rośnie mały cukiernik 😏