Drożdżowe ślimaczki z budyniem kokosowym i lukrem z marakui

Marakuja to egzotyczny owoc o orzeźwiającym, kwaśnym miąższu z charakterystycznymi czarnymi pestkami. Po połączeniu z cukrem pudrem tworzy pyszny słodko-kwaśny lukier. Marakuja świetnie łączy się z kokosem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a nadzianie kokosowe bardzo kremowe z uwagi na dużą ilość żółtek. Całość smakuje rewelacyjnie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej bułeczce!

Drożdżowe ślimaczki z budyniem kokosowym i lukrem z marakui

Drożdżowe ślimaczki z budyniem kokosowym i lukrem z marakui

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • BUDYŃ KOKOSOWY:
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 4 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30g mąki ziemniaczanej,
  • 30g mąki pszennej,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER Z MARAKUI:
  • 4 marakuje,
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BUDYŃ KOKOSOWY: Do miseczki wlewamy 100ml mleczka kokosowego. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i oba rodzaje mąki. Miksujemy je razem do połączenia.

W garnku zagotowujemy pozostałe mleczko kokosowe (300ml). Na gotujące się mleczko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Budyń studzimy. Od razu po ugotowaniu możemy przykryć go dokładnie folią spożywczą wówczas nie zrobi się kożuch.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 15-20 minut.

LUKIER Z MARAKUI: Do miseczki przekładamy miąższ z 4 owoców marakui. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy. Ucieramy je razem do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Marakuja jest najlepsza, gdy ma pomarszczoną skórkę.

2) Bułeczki można zrobić też z budyniem na zwykłym mleku.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem kokosowym i lukrem z marakui

Drożdżowe ślimaczki z budyniem kokosowym i lukrem z marakui





2 komentarzy

  1. Robiłam z “normalnym” budyniem i malinami. Może już nie takie piękne ,ale nadal pyszne ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź