To ulubione bułeczki mojego męża. Był czas, że piekłam je co tydzień na weekend, bo mąż tak o nie prosił. Nazwał je nawet po swojemu, dość pieszczotliwie: krejzolki 🙂 Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a nadzianie serowo-budyniowe na pewno zaskoczy Was pozytywnie swoim smakiem. Całość smakuje rewelacyjnie i gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednej bułeczce! Nadzienie do tych bułeczek jest dość zaskakujące. Najpierw gotujemy budyń, a następnie mieszamy go ze zmielonym twarogiem i dodajemy rodzynki. Z podobnym nadzieniem robiłam już drożdżówki - zobaczcie przepis TUTAJ.
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- BUDYŃ:
- 1 szklanka mleka,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 250g sera trzykrotnie zmielonego,
- 50g cukru,
- 20g masła,
- 50g rodzynek,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- 15-18 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Rodzynki umieszczamy w miseczce. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby je zakryła. Odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je na sitku. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę nadzienia zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo…. bardzo pyszne ???? wszyscy zadowoleni…???
Wyglądają pysznie ?
I tak smakują ???
Wyszły pyyyszne ? Jak wszystko od Kasi?
Pyszności ? Bardzo mi miło ?
Drożdżòwki bardzo pyszne??
Wyszły piękne i puszyste 🙂
Jeszcze nie zostały polukrowane , studzą się , ale i bez tego przepyszne. 😀
Piękne wyszły 🤓 Brawo 😍
Super puszyste😀
Piękne ♥️
Czy do nadzienie zamiast sera zwykłego można by dodać mascarpone ?
Obawiam się, że z mascarpone może wypłynąć. Można spróbować, ale byłam ostrożna z tą zamianą 😲