Bułka turecka czyli żulik

Te bułeczki są bardzo znane w Łodzi, w której obecnie mieszkam. Najlepsze są posmarowane wyłącznie masłem. Swój smak zawdzięczają dwóm głównym składnikom: melasie oraz kawie zbożowej. Jeśli macie trudności z dostaniem melasy w sklepie to zastąpcie ją ostatecznie miodem. Miód niestety nie da tego samego efektu wizualnego i smakowego.

Bułka turecka czyli żulik

Bułka turecka czyli żulik

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej np. Inki,
  • 7g suszonych drożdży (1 i ½ łyżeczki),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła (około 50g),
  • 330ml mleka,
  • 1/3 szklanki melasy,
  • 100g rodzynek,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę. Podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto odgazowujemy i krótko wyrabiamy, Dzielimy je na 12 równych części. Formujemy 12 okrągłych bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do napuszenia.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka.

Bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem tuż przed pieczeniem. Pieczemy je około 20 minut.

Życzę smacznego 😉

Bułka turecka czyli żulik

Bułka turecka czyli żulik

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij