Uwielbiam serniki, pewnie tak jak większość z Was 🙂
W cotygodniowym cyklu "Weekendowej Cukierenki" proponuję przygotowanie mini serniczków. Zamiast piec sernik warto przygotować takie serniczki na jeden kęs. Są bardziej podzielne, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze. Latem, gdy mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych owoców, warto przyozdobić nimi wypieki i desery. Ja wykorzystałam owoce jagodowe.
SKŁADNIKI (12-16 sztuk):
-
SPÓD:
-
150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
-
50g masła,
-
SERNICZKI:
-
500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
-
250g serka mascarpone,
-
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
-
2/3 szklanki cukru,
-
1 cukier wanilinowy,
-
1 jajko,
-
Skórka starta z 1 cytryny,
-
KREM CYTRYNOWY
-
3 cytryny,
-
2 jajka,
-
2 żółtka,
-
200g cukru,
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-
1 łyżka oliwy,
-
DODATKOWO:
-
Borówki, jagody, maliny
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15-25 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KREM CYTRYNOWY: Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy jajka, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy i roztrzepujemy rózgą. Rondelek wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa się zagotuję (należy uważać, aby masa się nie ścięła). Wówczas dodajemy oliwę, mieszamy i gotujemy razem 2 minuty ciągle mieszając. Krem jest gotowy.
Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu cytrynowego. Układamy na nich owoce: maliny, jagody, borówki. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.
Inspiracja: Kwestia Smaku
małe pychotki 🙂
Najlepsze , mniaaaaaaaaaaaam !
♥️