Łososia jemy co najmniej raz w tygodniu. Najczęściej zabieram go do pracy w towarzystwie ryżu/kaszy bulgur i ugotowanych brokułów. Lubię podawać go także w towarzystwie frytek i surówki z białej kapusty. Ale dziś chce Wam zaproponować nowość. Jest to zapiekanka ziemniaczana z kawałkami łososia, różyczkami brokuła i sosem beszamelowym. Zapiekanka jest dość prosta i szybka do przygotowania. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko razem zapiec. Zapiekanka super się też odgrzewa. Polecam!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Więcej przepisów z łososiem
- Zupa jarzynowa z kawałkami łososia
- Łosoś po florencku
- Łosoś cytrynowy pieczony z ziemniaczkami i brokułem
- Pieczony łosoś na ryżu

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Pyszna zapiekanka, idealna na piątkowy obiad
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Składniki:
- 500g filetów z łososia,
- sok z cytryny,
- 4 łyżeczki sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- 750g ziemniaków,
- 500g brokuła,
- SOS BESZAMELOWY:
- 325ml mleka,
- 2 łyżki masła (30g),
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej (23g),
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- DODATKOWO:
- 25g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Łososia najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Z filetu łososia usuwamy skórę. Następnie kroimy go w kostkę około 2-3cm. Skrapiamy go sokiem z cytryny, sosem sojowym, oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. TUTAJ dowiesz się jak poprawnie je ugotować.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy je w plastry i układamy na dnie większego naczynia żaroodpornego. Oprószamy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy zamarynowanego łososia i brokuły. Całość polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy płatkami migdałów. Zapiekankę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół.
SOS BESZAMELOWY: W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien być gładki. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem